Rosja: Duma znowu dla Jednej Rosji

[2021-09-24 22:28:27]

W wyborach parlamentarnych, które odbyły się w dniach 17-19 września, rządząca partia Jedna Rosja zdobyła 49,82 proc. głosów.

Komunistyczna Partia Federacji Rosyjskiej (KPRF) uzyskała 18,93 proc. głosów. 7,55 proc. otrzymała populistyczno-nacjonalistyczna Liberalno-Demokratyczna Partia Rosji (LDPR) Władimira Żyrinowskiego. Socjaldemokratyczną partię Sprawiedliwa Rosja-Za Prawdę poparło 7,46 proc. wyborców. Pięcioprocentowy próg wyborczy przekroczyła także partia Nowi Ludzie, z wynikiem 5,32 proc.

Połowa miejsc w 450-osobowej niższej izbie parlamentu Rosji, Dumie Państwowej, wyłaniana jest z list partyjnych, połowa – z okręgów jednomandatowych.

Jedna Rosja obejmie w sumie 324 miejsca z 450 miejsc w Dumie i będzie dysponować większość konstytucyjną. KPRF zajmie 57, Sprawiedliwa Rosja-Za Prawdę – 27, LDPR – 21, a Nowi Ludzie - 13 miejsc. Po jednym mandacie przypadło partii Ojczyzna, Partii Wzrostu i Platformie Obywatelskiej.

Frekwencja w wyborach wyniosła 51,58 proc.

Część członków komisji wyborczych oraz niezależnych obserwatorów, uważa, że wyniki wyborów zostały sfałszowane. Autorzy listu otwartego w sprawie unieważnienia wyborów w Moskwie wskazują, że głosowanie za pomocą Internetu zostało wykorzystane jako „instrument falsyfikacji”.

Z petycją o unieważnienie wyników wyborów na terenie całego kraju, zwrócili się do Centralnej Komisji Wyborczej działacze obywatelscy ze Stowarzyszenia Niezależnych Deputowanych. Część moskiewskich kandydatów do Dumy, startujących z listy Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej wystąpiła z tym samym żądaniem.

aw, wch

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.