Rosja: Duma znowu dla Jednej Rosji

[2021-09-24 22:28:27]

W wyborach parlamentarnych, które odbyły się w dniach 17-19 września, rządząca partia Jedna Rosja zdobyła 49,82 proc. głosów.

Komunistyczna Partia Federacji Rosyjskiej (KPRF) uzyskała 18,93 proc. głosów. 7,55 proc. otrzymała populistyczno-nacjonalistyczna Liberalno-Demokratyczna Partia Rosji (LDPR) Władimira Żyrinowskiego. Socjaldemokratyczną partię Sprawiedliwa Rosja-Za Prawdę poparło 7,46 proc. wyborców. Pięcioprocentowy próg wyborczy przekroczyła także partia Nowi Ludzie, z wynikiem 5,32 proc.

Połowa miejsc w 450-osobowej niższej izbie parlamentu Rosji, Dumie Państwowej, wyłaniana jest z list partyjnych, połowa – z okręgów jednomandatowych.

Jedna Rosja obejmie w sumie 324 miejsca z 450 miejsc w Dumie i będzie dysponować większość konstytucyjną. KPRF zajmie 57, Sprawiedliwa Rosja-Za Prawdę – 27, LDPR – 21, a Nowi Ludzie - 13 miejsc. Po jednym mandacie przypadło partii Ojczyzna, Partii Wzrostu i Platformie Obywatelskiej.

Frekwencja w wyborach wyniosła 51,58 proc.

Część członków komisji wyborczych oraz niezależnych obserwatorów, uważa, że wyniki wyborów zostały sfałszowane. Autorzy listu otwartego w sprawie unieważnienia wyborów w Moskwie wskazują, że głosowanie za pomocą Internetu zostało wykorzystane jako „instrument falsyfikacji”.

Z petycją o unieważnienie wyników wyborów na terenie całego kraju, zwrócili się do Centralnej Komisji Wyborczej działacze obywatelscy ze Stowarzyszenia Niezależnych Deputowanych. Część moskiewskich kandydatów do Dumy, startujących z listy Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej wystąpiła z tym samym żądaniem.

aw, wch

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1932 - Utworzono Białowieski Park Narodowy.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).