Rosja: Duma znowu dla Jednej Rosji

[2021-09-24 22:28:27]

W wyborach parlamentarnych, które odbyły się w dniach 17-19 września, rządząca partia Jedna Rosja zdobyła 49,82 proc. głosów.

Komunistyczna Partia Federacji Rosyjskiej (KPRF) uzyskała 18,93 proc. głosów. 7,55 proc. otrzymała populistyczno-nacjonalistyczna Liberalno-Demokratyczna Partia Rosji (LDPR) Władimira Żyrinowskiego. Socjaldemokratyczną partię Sprawiedliwa Rosja-Za Prawdę poparło 7,46 proc. wyborców. Pięcioprocentowy próg wyborczy przekroczyła także partia Nowi Ludzie, z wynikiem 5,32 proc.

Połowa miejsc w 450-osobowej niższej izbie parlamentu Rosji, Dumie Państwowej, wyłaniana jest z list partyjnych, połowa – z okręgów jednomandatowych.

Jedna Rosja obejmie w sumie 324 miejsca z 450 miejsc w Dumie i będzie dysponować większość konstytucyjną. KPRF zajmie 57, Sprawiedliwa Rosja-Za Prawdę – 27, LDPR – 21, a Nowi Ludzie - 13 miejsc. Po jednym mandacie przypadło partii Ojczyzna, Partii Wzrostu i Platformie Obywatelskiej.

Frekwencja w wyborach wyniosła 51,58 proc.

Część członków komisji wyborczych oraz niezależnych obserwatorów, uważa, że wyniki wyborów zostały sfałszowane. Autorzy listu otwartego w sprawie unieważnienia wyborów w Moskwie wskazują, że głosowanie za pomocą Internetu zostało wykorzystane jako „instrument falsyfikacji”.

Z petycją o unieważnienie wyników wyborów na terenie całego kraju, zwrócili się do Centralnej Komisji Wyborczej działacze obywatelscy ze Stowarzyszenia Niezależnych Deputowanych. Część moskiewskich kandydatów do Dumy, startujących z listy Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej wystąpiła z tym samym żądaniem.

aw, wch

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.