8 października demonstracja pracowników skarbówki pod Ministerstwem Finansów

[2021-10-04 18:10:31]

Pracownicy i funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej postanowili aktywnie upomnieć się o należne im podwyżki! Domagają się natychmiastowej realizacji uchwały modernizacyjnej za rok 2020 i 2021 oraz wzrostu wynagrodzeń i uposażeń od 1 stycznia 2022 o 20%. Propozycja rządu, czyli wzrost funduszu płac o 4,5% oraz przywrócenie funduszu nagród, to ich zdaniem zdecydowanie za mało. Dlatego 8 października o godz. 11.00 związkowcy ze Związkowej Alternatywy w Krajowej Administracji Skarbowej przyjdą pod Ministerstwo Finansów spotkać się z kierownictwem KAS i wręczyć mu swoje postulaty.

Głównym organizatorem demonstracji jest międzyzakładowy związek Związkowej Alternatywy w Krajowej Administracji Skarbowej, ale organizatorzy zapraszają wszystkich pracowników państwowych i samorządowych pod Ministerstwo Finansów, by domagać się wyższych płac, przestrzegania limitów czasu pracy, transparentnych zasad konkursów i awansów, poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy.

AM

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.