Czechy: Minimalna porażka partii Babiša, lewica poza parlamentem

[2021-10-11 10:03:25]

Po policzeniu wszystkich głosów na prowadzenie wysunęła się prawicowa koalicja SPOLU (ODS, KDU-ČSL oraz TOP 09) z poparciem 27,79 proc. Na drugim miejscu znalazła się partia ANO premiera Andreja Babiša z 27,13 proc. głosów. Przełoży się to jednak na 72 mandaty dla ANO i 71 dla SPOLU w 200-osobowej Izbie Poselskiej.

Na trzecim miejscu uplasowała się wspólna lista Piratów oraz STAN (Burmistrzowie i Niezależni) notująca 15,61 proc. poparcia (37 mandatów). W Izbie Poselskiej znajdą się także przedstawiciele antysystemowej i antyimigranckiej partii SPD (Wolność i Demokracja Bezpośrednia) Tomio Okamury, która uzyskała 9,57 proc. (20 mandatów).

Pod progiem wyborczym znaleźli się współrządzący dotąd z ANO socjaldemokraci. ČSSD uzyskało jedynie 4,65 proc. głosów. Po raz pierwszy od 1989 r. w Izbie Poselskiej zabraknie także komunistów – Komunistyczna Partia Czech i Moraw uzyskała tylko 3,6 proc. poparcia. Ugrupowanie to nie współtworzyło nigdy koalicji rządzącej, ale często wspierało rząd w ważnych głosowaniach.

Progu wyborczego nie przekroczyła także m.in. antykorupcyjna Přísaha (Obietnica) z 4,68 proc. poparcia, konserwatywna koalicja Trójkolorowi (2,76 proc.) oraz ultranacjonalistyczny Wolny Blok (1,33 proc.) oraz Zieloni (0,99 proc.).

W Czechach obowiązują trzy progi wyborcze do Izby Poselskiej – 5 proc. dla partii, 8 proc. dla koalicji dwupartyjnych oraz 11 proc. dla koalicji trójpartyjnych.

Wśród socjaldemokratów zaczęły się rozliczenia po fatalnym wyniku. Lider ugrupowania Jan Hamáček złożył już rezygnację z kierowania partią.

ea, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

6 października:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodził się Le Corbusier (właściwie Charles-Édouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czołowy przedstawiciel modernistycznego stylu międzynarodowego.

1935 - Urodził się Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodził się Luiz Inácio Lula da Silva, polityk brazylijski. Związkowiec i działacz Partii Pracujących. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmarł Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przywódca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rządów w latach 1932-46.

1948 - Urodził się Gerry Adams, północnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmarł związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1998 - Hugo Chavez został wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) został premierem Grecji.

2009 - Jorgos Papandreu został premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne w Portugalii.