Czechy: Minimalna porażka partii Babiša, lewica poza parlamentem

[2021-10-11 10:03:25]

Po policzeniu wszystkich głosów na prowadzenie wysunęła się prawicowa koalicja SPOLU (ODS, KDU-ČSL oraz TOP 09) z poparciem 27,79 proc. Na drugim miejscu znalazła się partia ANO premiera Andreja Babiša z 27,13 proc. głosów. Przełoży się to jednak na 72 mandaty dla ANO i 71 dla SPOLU w 200-osobowej Izbie Poselskiej.

Na trzecim miejscu uplasowała się wspólna lista Piratów oraz STAN (Burmistrzowie i Niezależni) notująca 15,61 proc. poparcia (37 mandatów). W Izbie Poselskiej znajdą się także przedstawiciele antysystemowej i antyimigranckiej partii SPD (Wolność i Demokracja Bezpośrednia) Tomio Okamury, która uzyskała 9,57 proc. (20 mandatów).

Pod progiem wyborczym znaleźli się współrządzący dotąd z ANO socjaldemokraci. ČSSD uzyskało jedynie 4,65 proc. głosów. Po raz pierwszy od 1989 r. w Izbie Poselskiej zabraknie także komunistów – Komunistyczna Partia Czech i Moraw uzyskała tylko 3,6 proc. poparcia. Ugrupowanie to nie współtworzyło nigdy koalicji rządzącej, ale często wspierało rząd w ważnych głosowaniach.

Progu wyborczego nie przekroczyła także m.in. antykorupcyjna Přísaha (Obietnica) z 4,68 proc. poparcia, konserwatywna koalicja Trójkolorowi (2,76 proc.) oraz ultranacjonalistyczny Wolny Blok (1,33 proc.) oraz Zieloni (0,99 proc.).

W Czechach obowiązują trzy progi wyborcze do Izby Poselskiej – 5 proc. dla partii, 8 proc. dla koalicji dwupartyjnych oraz 11 proc. dla koalicji trójpartyjnych.

Wśród socjaldemokratów zaczęły się rozliczenia po fatalnym wyniku. Lider ugrupowania Jan Hamáček złożył już rezygnację z kierowania partią.

ea, wch

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.