UODO: Ocena pracownika na podstawie wpisów na Facebooku bez podstawy prawnej

[2021-11-04 22:06:49]

Urząd Ochrony Danych Osobowych uznał, że Polskie Linie Lotnicze LOT nie miały podstawy prawnej, by oceniać jedną ze stewardess, działaczkę Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego na podstawie jej aktywności na Facebooku. Zarazem UODO nakazał władzom spółki, by te usunęły dane dotyczące aktywności stewardessy na facebooku.

Sprawa jest niezwykle istotna, ponieważ ocena wpisów w mediach społecznościowych była dla narodowego przewoźnika jednym z głównych kryteriów zwolnień i wypowiedzeń zmieniających. Decyzja UODO podważa zasadność działań zarządu PLL LOT i kompromituje politykę personalną firmy. Poniżej decyzja UODO w tej sprawie.

Całe pismo UODO można przeczytać tutaj: https://www.za.org.pl/ocena-pracownika-na-podstawie-wpisow-na-facebooku-bez-podstawy-prawnej-uodo-kwestionuje-kryteria-zwolnien-w-pll-lot/

Piotr Szumlewicz

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.