UODO: Ocena pracownika na podstawie wpisów na Facebooku bez podstawy prawnej

[2021-11-04 22:06:49]

Urząd Ochrony Danych Osobowych uznał, że Polskie Linie Lotnicze LOT nie miały podstawy prawnej, by oceniać jedną ze stewardess, działaczkę Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego na podstawie jej aktywności na Facebooku. Zarazem UODO nakazał władzom spółki, by te usunęły dane dotyczące aktywności stewardessy na facebooku.

Sprawa jest niezwykle istotna, ponieważ ocena wpisów w mediach społecznościowych była dla narodowego przewoźnika jednym z głównych kryteriów zwolnień i wypowiedzeń zmieniających. Decyzja UODO podważa zasadność działań zarządu PLL LOT i kompromituje politykę personalną firmy. Poniżej decyzja UODO w tej sprawie.

Całe pismo UODO można przeczytać tutaj: https://www.za.org.pl/ocena-pracownika-na-podstawie-wpisow-na-facebooku-bez-podstawy-prawnej-uodo-kwestionuje-kryteria-zwolnien-w-pll-lot/

Piotr Szumlewicz

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.