Olbrzymie zarobki zarządu PLL LOT

[2021-11-09 20:22:17]

Portal pasazer.com przedstawił roczne zarobki zarządu i rady nadzorczej Polskich Linii Lotniczych LOT. Z informacji przekazanych przez dziennikarzy wynika, że w ubiegłym roku pięcioosobowy zarząd spółki zarobił aż 3,20 mln zł, czyli ponad 53 tys. zł na osobę. Rok wcześniej koszty zarządu wynosiły 4,14 mln, a dwa lata wcześniej 2,97 mln.

Jednocześnie portal zwraca uwagę na olbrzymie koszty dla zarządu Polskiej Grupy Lotniczej – to spółka, której PLL LOT jest częścią, a zarazem dwóch z trzech członków jej zarządu zasiada we władzach narodowego przewoźnika (w obydwu prezesem jest Rafał Milczarski). Spółka powstała w 2018 roku, a z danych pasazer.com, że koszty jej zarządu w 2019 roku wyniosły 603 tys. zł, a w 2020 roku aż 2,38 mln zł. Dodatkowo wynagrodzenia dla członków rady nadzorczej w ubiegłym roku wyniosły 908 tys. w PLL LOT i 723 tys. zł w PGL-u. Łącznie koszty zarządów i rad nadzorczych obydwu spółek w ubiegłym roku wyniosły 7,21 mln zł i były wyższe niż rok wcześniej o ponad 1,1 mln zł.

W tym samym czasie Polskie Linie Lotnicze LOT uruchomiły zwolnienia grupowe w spółce i obniżył pensje stewardess o połowę, w wyniku czego wiele z nich zarabiało poniżej miesięcznej płacy minimalnej. Jednocześnie narodowy przewoźnik otrzymał blisko 3 mld zł wsparcia publicznego. Spółka odmawia informacji, na jakie cele zostały wydane te środki.

Piotr Szumlewicz

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1945 - Syria: Francuzi zbombardowali Damaszek.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Argentyna: Rewolta Cordobazo w mieście Cordoba.

1993 - Niemcy: W Solingen w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.

2010 - Szwajcaria: W Lozannie odbył się kogres założycielski Alternatywnej Lewicy.