Węgry: Rząd Orbana wprowadza regulację cen żywności

[2022-02-02 13:17:32]

1 lutego 2022 roku na Węgrzech wprowadzono częściowe limitowanie cen żywności. Węgierski rząd nie zdecydował się na obniżkę VAT na żywność, co ma między innymi miejsce w Polsce, ale na dokonanie takiej regulacji cen (usankcjonowanej ustawowo), która obniżałaby poziom cen żywności do poziomu sprzed 15 października 2021 roku.

Regulacja ta nie dotyczy jednakże całej żywności, ale niektórych dóbr, takich jak cukier, mąka pszenna, olej słonecznikowy, wieprzowina, mięso drobiowe i mleko. Jak powiadamiają media, w przypadku wszystkich tych dóbr oznacza to ich potanienie od 3% do 20%.

Ustanowienie tych cen to element przedwyborczej strategii Victora Orbana i jego rządu, który ma się przyczynić do czwartego z kolei zwycięstwa w wyborach parlamentarnych. Póki co, partia Orbana - FIDESZ i blok stronnictw opozycyjnych mają podobne poparcie w sondażach. Obniżenie cen ma zaś poparcie dla partii rządzącej zwiększyć, by zachwiać tą równowagą rządu i opozycji, a tym samym politycznym klinczem, który mógłby nastąpić po wyborach, gdyby obie strony zdobyły tyle samo mandatów.

Tomasz Rysz

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.