Węgry: Rząd Orbana wprowadza regulację cen żywności

[2022-02-02 13:17:32]

1 lutego 2022 roku na Węgrzech wprowadzono częściowe limitowanie cen żywności. Węgierski rząd nie zdecydował się na obniżkę VAT na żywność, co ma między innymi miejsce w Polsce, ale na dokonanie takiej regulacji cen (usankcjonowanej ustawowo), która obniżałaby poziom cen żywności do poziomu sprzed 15 października 2021 roku.

Regulacja ta nie dotyczy jednakże całej żywności, ale niektórych dóbr, takich jak cukier, mąka pszenna, olej słonecznikowy, wieprzowina, mięso drobiowe i mleko. Jak powiadamiają media, w przypadku wszystkich tych dóbr oznacza to ich potanienie od 3% do 20%.

Ustanowienie tych cen to element przedwyborczej strategii Victora Orbana i jego rządu, który ma się przyczynić do czwartego z kolei zwycięstwa w wyborach parlamentarnych. Póki co, partia Orbana - FIDESZ i blok stronnictw opozycyjnych mają podobne poparcie w sondażach. Obniżenie cen ma zaś poparcie dla partii rządzącej zwiększyć, by zachwiać tą równowagą rządu i opozycji, a tym samym politycznym klinczem, który mógłby nastąpić po wyborach, gdyby obie strony zdobyły tyle samo mandatów.

Tomasz Rysz

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.