Chile: Zaprzysiężenie lewicowego prezydenta

[2022-03-11 17:50:44]

11 marca w chilijskim Kongresie Narodowym odbyło się uroczyste przekazanie władzy z rąk dotychczasowego prezydenta, Sebastiána Piñery, w ręce wybranego w grudniu Gabriela Boricia. Został on tym samym 34. głową państwa w historii tego kraju.

Na ceremonii obecni byli m.in.: prezydent Argentyny Alberto Fernández, prezydent Peru Pedro Castillo, król Hiszpanii Filip VI była prezydent Brazylii Dilma Rousseff oraz były lider brytyjskiej Partii Pracy Jeremy Corbyn.

36-letni polityk z lewicowej koalicji Frente Amplio należy do najmłodszych mężów stanu na świecie i jest pierwszym prezydentem Chile, który przyszedł na świat już po przewrocie wojskowym. Jestem niezwykle dumny z mojego gabinetu. I bardzo szczęśliwy, że znalazło się w nim więcej kobiet niż mężczyzn. (...) Nie zapominajmy, że dzisiejszy dzień zawdzięczamy chilijskiemu społeczeństwu. Idziemy dalej! - powiedział podczas uroczystości zaprzysiężenia.

Będziemy stawiać na autonomię polityczną na poziomie międzynarodowym, nigdy nie podporządkowując się niczyjej władzy, ale zawsze broniąc współdziałania i współpracy między narodami - obiecał prezydent Boric.

pzp, wch

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.