Meksyk: Lit uznany za minerał strategiczny

[2022-04-23 12:57:32]

Izba niższa parlamentu w Meksyku uchwaliła projekt ustawy zgłoszony przez prezydenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora. Jeśli Senat zagłosuje podobnie, lit zostanie uznany za minerał strategiczny i w życie wejdzie zakaz prowadzenia prywatnych poszukiwań i wydobycia.

Prezydent skorzystał z konstytucyjnego prawa umożliwiające mu złożenie ograniczonej liczby projektów ustaw bezpośrednio do rozpatrzenia przez parlament, z pominięciem komisji.

Na konferencji prasowej, na której zapowiedział, że złoży projekt ustawy do parlamentu. AMLO pokreślił jak bardzo ważne jest, aby analizowane prawo zostało uchwalone: Zwracam się z apelem do ustawodawców, abyśmy chronili lit i stworzyli firmę, która będzie zajmować się wszystkim, co jest związane z litem, korzystając ze wsparcia ośrodków badawczych w kraju i doświadczeń innych państw.

Apel prezydenta przekonał członków niższej izby parlamentu. W 24 godziny po tym, jak projekt ustawy do nich trafił, został przegłosowany.

Jeżeli ustawa ta zostanie uchwalona, otworzy ona furtkę prawną, która umożliwi nacjonalizację zasobów litu w Meksyku. AMLO zapowiedział, że wszystkie kontrakty zostaną zweryfikowane. Oznacza to, że władze będą mogły uznać niektóre przyznane koncesje na wydobycie litu za niezgodne z prawem i je unieważnić.

Największe na świecie złoża litu znajdują się w Andach, u zbiegu granic Boliwii, Argentynie i Chile, w tzw. Triángulo del Litio ("trójkącie litowym").

og, wch

Na zdjęciu sala obrad meksykańskiej Izby Deputowanych, fot. Wikimedia Commons

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.