Warszawa: Demonstracje pierwszomajowe

[2022-05-02 21:42:50]

Kilkaset osób przemaszerowało 1 maja ulicami Warszawy w marszu pod hasłem "Nie damy się podzielić! Międzynarodowa solidarność ludzi pracy!". Demonstrację zorganizował komitet złożony z organizacji lewicowych, w tym Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, Czerwonego Frontu, Komunistycznej Partii Polski, Polskiej Partii Robotniczej, Czerwonych oraz Stowarzyszenia Historia Czerwona.

Mówcy podkreślali konieczność sprzeciwienia się militaryzmowi oraz wojnie. Piotr Ikonowicz mówił o solidarności z uchodźcami wojennymi. Przemawiała też ukraińska uchodźczyni przebywająca w Polsce, która opowiedziała o losie uciekających przed wojną. Piotr Ciszewski ze stowarzyszenia Historia Czerwona wezwał do sprzeciwienia się przepisywaniu historii, propagandowo uzasadniającemu militaryzm. Przedstawiciele Czerwonego Frontu przedstawili trudne położenie młodych. O tym powiedziały również mówczynie z Czerwonych, które poruszyły temat braku mieszkań. Przedstawiciel PPR wezwał do walki o obalenie kapitalizmu jako systemu wspierającego nierobów, czyli kapitalistów. Do walki o zmiany wzywał również przedstawiciel Instytutu Marksa.

Po wiecu pochód ruszył pod kancelarię premiera, gdzie odśpiewano "Warszawiankę 1905 roku". Wznoszono hasła "Wolność, równość, pomoc wzajemna!". Po zakończeniu wiecu grupka jego uczestników udała się pod ambasadę Federacji Rosyjskiej, domagać się zakończenia wojny na Ukrainie.

1 maja swoje obchody Święta Ludzi Pracy - spacer majowy pod hasłem "Pokój, praca, bezpieczeństwo" zorganizowało też Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych oraz Nowa Lewica. Przemawiali partyjni liderzy, w tym Włodzimierz Czarzasty zapewniający, że parlamentarna lewica będzie bronić praw pracowniczych. Przewodniczący OPZZ Andrzej Radzikowski zapowiedział, że związki zawodowe przedstawią premierowi listę żądań pracowniczych.

Uczestnicy spaceru przemaszerowali przy akompaniamencie orkiestry przed pomnik Ignacego Daszyńskiego przed którym odbył się wiec i złożenie kwiatów.

Michał Lisowski

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.