Konwencja Nowej Lewicy na temat problemów mieszkalnictwa w Polsce

[2022-05-29 22:36:33]

W dniu wczorajszym odbyła się we Włocławku konwencja Nowej Lewicy przy licznym współudziale członków partii Lewica Razem (dawniej Partia Razem) na temat budownictwa mieszkaniowego. Jej tytułem i przewodnim motywem było hasło "Mieszkanie prawem, nie towarem". Najważniejszą propozycją, która została na niej przedstawiona, był postulat powołania Państwowej Agencji Mieszkaniowej, której zadaniem byłoby wybudowanie w latach 2025-2029 300 tysięcy nowych mieszkań. Innym ważnym postulatem, który został ogłoszony na konwencji, była kwestia powrotu do systemu ulg remontowych. Konwencja nadto jest otwarciem cyklu debat i konwencji, które mają przyczynić się do wypracowania kompleksowego programu rozwoju mieszkalnictwa. Głos na konwencji zabrał m.in. Adrian Zandberg, który zapowiedział likwidację wielu różnych agencji i funduszy, skupiających się na wycinkowym traktowaniu problemu i tworzeniu miejsc pracy o charakterze jedynie administrującym, a nie mających za sobą sukcesów w budownictwie mieszkaniowym. Zandberg powiedział również o konieczności państwowego banku ziemi, który skupywałby nowe działki pod budowę mieszkań. Głos zabrał również współprzewodniczący Nowej Lewicy, Włodzimierz Czarzasty, który mówił o tym, że program kosztowałby 20 miliardów rocznie, z czego 3 mld pochodziłyby z funduszy Unii Europejskiej. Inne źródła finansowania będą skupiały się głównież na działaniach państwowego Banku Gospodarstwa Krajowego, który przez emisję obligacji mieszkaniowych będzie finansował plany współtworzone przez samorządy. Kolejne postulaty, które przedstawiały m.in. Daria Gosek-Popiołek oraz Anna Maria Żukowska, dotyczyły kwestii uporania się z chaosem przestrzennym, brakiem zieleni na osiedlach i alternatywnych form nabywania mieszkań, niezależnych od kredytów hipotecznych. Do konkretnych pomysłów należą postulaty wieloletnich umów o najem ze stabilnymi stawkami czynszu, zależnymi jedynie od inflacji oraz zamknięcia problemu reprywatyzacji ustawą o charakterze prolokatorskim. Mówiono również o inspirowaniu się przykładami Berlina, Wiednia i Paryża w regulowaniu czynszów na odpowiednio niskich poziomach oraz o doświadczeniach, jakie z mieszkalnictwem ma Włocławek, czyli miasto goszczące konwencję i jednocześnie oddające do użytku największe projekty mieszkaniowe od 30 lat po wieloletnim kryzysie. Przy okazji, warto dodać, iż współgospodarzem konwencji był Krzysztof Kukucki, wiceprezydent miasta, będący jednocześnie liderem włocławskiej Nowej Lewicy.

Tomasz Rysz

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.