Piotr Tronina: Katastrofa ekologiczna na Odrze - winny jest kapitalizm

[2022-08-13 23:35:59]

Od początku miesiąca zaniepokojeni obywatele, wędkarze i ekolodzy informują media i instytucje państwowe o ogromnej licznie martwych ryb wyławianych z Odry. Niestety powołane do ochrony rzek instytucje, przede wszystkim Wody Polskie, najwyraźniej doniesienia te zlekceważyły, przez wiele tygodni nie podejmując żadnych konkretnych działań. Dziś - w prawie połowie sierpnia - możemy mówić już o katastrofie ekologicznej na skalę nie spotykaną dotychczas na Odrze.
Nie udało się dotychczas ustalić na sto procent kto jest bezpośrednim sprawcą tej katastrofy (choć istnieją już pewne podejrzenia co do niektórych zakładów), nie ulega jednak wątpliwości że winny okaże się jakiś zakład przemysłowy, w którym najprawdopodobniej właściciel postanowił oszczędzić na oczyszczeniu ścieków. Tego typu „lekkomyślność” nie jest w końcu dla kapitalistów niczym nowym i niespotykanym.

Sytuacja ta jest jeszcze jednym potwierdzeniem faktu że kapitalizm jest zagrożeniem dla przyrody i dobrostanu zwykłych ludzi, zarówno w skali makro jako system w całości (katastrofa klimatyczna), jak i mikro jako poszczególni kapitaliści dążący do maksymalizacji zysku (lokalne katastrofy ekologiczne).

Sytuacja ta uświadamia nam też dobitnie że jednym ze sposobów na maksymalizację zysku i ciągłą akumulację kapitału przez cały system jest eksternalizacja (przenoszenie) kosztów środowiskowych i społecznych z kapitału na resztę społeczeństwa. Nawet jeśli ten bezpośredni truciciel zostanie złapany i ukarany, to nie zmieni to faktu że koszty odtworzenia ekosystemu Odry (co jak podkreślają specjaliści będzie bardzo trudne, czasochłonne i kosztowne) spadną na instytucje państwowe czyli pośrednio całe społeczeństwo. Do tego, a może nawet przede wszystkim, dochodzą ogromne i przerażające koszty ekologiczne w postaci martwych ryb i zniszczonej rzeki i zdrowotne jakie potencjalnie mogą zagrozić mieszkańcom terenów nadrzecznych.

Jeśli chcemy uniknąć podobnych katastrof nie możemy poprzestać na żądaniu wzmocnienia kontroli i ukarania winnych (choć to oczywiście też jest ważne), ale jasno musimy stwierdzić że niezbędne jest też rzucenie wyzwania całemu systemowi jakim jest kapitalizm. Nie ufajmy kapitalistom kiedy pięknie mówią o ekologii, albo przekazują jakieś datki na organizacje ekologiczne, dla nich zawsze najważniejszy będzie zysk i jego maksymalizacja. Zupełnie inaczej na sprawę patrzą pracownicy poszczególnych zakładów (mieszkający przeważnie w okolicy) i lokalne społeczności. W ich interesie leży by do takich katastrof nie dochodziło, bo to oni pierwsi odczują ich skutki.

Jeśli chcemy czystych rzek, zdrowego powietrza i skutecznej walki z katastrofą klimatyczną popierajmy kontrolę robotniczą i walkę antykapitalistyczną. Innej drogi nie ma.

Piotr Tronina

Tekst pochodzi ze strony Alternatywa Socjalistyczna na Facebooku

fot. Wikimedia Commons

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.