Wybory parlamentarne we Włoszech (25.09.2022)

[2022-09-27 10:34:39]

Wedle oficjalnych wyników wyborów, które odbyły się dwa dni temu we Włoszech, najwięcej mandatów, bo 235 z 400 objął blok partii prawicowych, które tworzą partie Bracia Włosi (Fratelli d’Italia) Giorgii Meloni, Liga (Lega) Matteo Salviniego oraz Naprzód Włochy (Forza Italia) Silvio Berlusconiego. Koalicja ta otrzymała również 112 mandatów w 200-osobowym Senacie. Ogółem rzecz biorąc cała ta koalicja otrzymała ponad 43% głosów, w tym najsilniejszy uczestnik bloku – Bracia Włosi 26%, Liga 8,9% oraz Forza Italia 8,2%. Wspomniany centroprawicowy blok zwyciężył w niemal 90% wszystkich okręgów wyborczych nie będących największymi miastami lub terenami zamieszkanymi przez mniejszości etniczne.

Spośród innych sił politycznych, blok partii centrolewicowych, obejmujący siły od chadeków po postkomunistycznych socjaldemokratów, zdobył łącznie 26%. Najsilniejszą jej częścią jest socjaldemokratyczno-chadecka Partia Demokratyczna byłego premiera Enrico Letty, z 19% głosów. Blok centrolewicowy wygrał wyłącznie w Turynie, Mediolanie i Rzymie oraz w kilku okręgach Toskanii.

Na trzecim miejscu znalazł się centrowy Ruch Pięciu Gwiazd (Movimento Cinque Stelle) byłego premiera Giuseppe Contego, który otrzymał 15% głosów. Zwyciężył w kilku okręgach południowych Włoch, w tym w aglomeracji Neapolu.

Spośród innych sił mających ponad 5-procentowe poparcie, należy wspomnieć jeszcze o Trzecim Biegunie (Terzo Polo) byłego centrolewicowego premiera Matteo Renziego, z 7,8% głosów.
W grupie najsłabszych wyników znalazły się skrajnie prawicowy Italexit z 1,9%, lewicowa Unia Ludowa (Unione Popolare) z 1,43% oraz radykalnie lewicowe Włochy Suwerenne i Ludowe (Italia Sovrana e Popolare) z 1,24%.

Tomasz Rysz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".