Wybory prezydenckie w Brazylii - I tura (02.10.2022)

[2022-10-03 10:46:45]

W Brazylii ostatniej niedzieli, 2 października 2022 roku, odbyła się I tura wyborów prezydenckich. Pomimo, że była to pierwsza tura wyborów, doszło do niebywałej w historii brazylijskiej demokracji, koncentracji głosów na dwóch czołowych kandydatów. Zwyciężył w niej zgodnie z oczekiwaniami Luis Inacio Lula da Silva z lewicowej Partii Pracujących, który pełnił już funkcję prezydenta w latach 2003-2011. Zdobył on 48% głosów, podobnie jak przewidywały sondaże.

Zaskoczeniem jest natomiast wynik dotychczasowego prezydenta Brazylii, Jaira Bolsonaro z konserwatywno-liberalnej Partii Liberalnej, który zdobył ponad 43% głosów, znacznie więcej niż przewidywały to sondaże. Bolsonaro, potomek włoskich imigrantów, miał zazwyczaj w sondażach około 30-37%, a jego wynik jest jeszcze trudno zrozumiały, choć pojawiają się opinie, że jest to efekt niedawnych wyborów we Włoszech i wzrostu mobilizacji diaspory włoskiej (i innych diaspor europejskich) na południu kraju, dających oprócz radykalnie rosnącej liczby protestantów, zwykle proamerykańskich i prawicowych, poparcie kandydatom obcym ideom sprawiedliwości społecznej, które popularne są wśród ludności bardziej ciemnoskórej i ubogiej.

Poza dwójką czołowych kandydatów, która zmierzy się w II turze - 30 października, kilkuprocentowe wyniki otrzymała Simone Tebet z liberalno-socjaldemokratycznego Brazylijskiego Ruchu Demokratycznego oraz Ciro Gomes z centrolewicowej Demokratycznej Partii Pracy. Zdobyli oni odpowiednio 4,15% i 3% głosów. Pozostała szóstka kandydatów zdobyła łącznie mniej niż 1,5% głosów, i żaden z szóstki kandydatów nie dostał więcej niż 0,5% poparcia.

Tomasz Rysz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".