Działaczka związkowa wygrywa z PLL LOT proces o przywrócenie na stanowisko

[2022-11-19 23:47:13]

Działaczka zrzeszonego w Związkowej Alternatywie Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego wygrywa w sądzie pracy z zarządem Polskich Linii Lotniczych LOT!

18 listopada bieżącego roku Sędzia Sądu Rejonowego w Warszawie wydał decyzję przywracającą pierwszą z bezprawnie uziemionych stewardes do pracy na pokładzie.

PLL LOT pod koniec 2020 r. ogłosił rozpoczęcie procesu zwolnień grupowych. Zgodnie z art. 32 ustawy o związkach zawodowych pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać stosunku prawnego z osobą objętą szczególną ochroną stosunku pracy (np. ze względu na okres przedemerytalny lub działalność związkową). Nie może też wobec niej zmienić jednostronnie warunków pracy lub wynagrodzenia na niekorzyść osoby wykonującej pracę zarobkową.

Mimo to władze PLL LOT postanowiły odebrać 22 stewardessom (w większości szefowym pokładu z wieloletnim stażem) pracę na pokładzie i przenieść je do prac organizacyjnych na lotnisku. Stewardessy odebrały tę decyzję jako niekorzystną i stąd wiele z nich zgłosiło odwołania do sądu pracy. Obecny wyrok to pierwsza decyzja w tej sprawie.

Piotr Szumlewicz

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst zobacz komentarze

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.