PPS w Bloku Lewicy, Rozenek z list KO i konwencja NL w Łodzi

[2022-12-14 11:09:31]

Wedle ostatnich doniesień medialnych Andrzej Rozenek, wiceprzewodniczący Centralnego Komitetu Wykonawczego Polskiej Partii Socjalistycznej, a wcześniej członek m.in. Ruchu Palikota i Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz dziennikarz "NIE" może porzucić swą obecną partię i wystartować z list Koalicji Obywatelskiej. Dogadana z Donaldem Tuskiem ma być również podobno senatorka Gabriela Stanecka-Morawska, która podobnie jak Andrzej Rozenek, również opuściła wcześniej Nową Lewicę (frakcja "Wiosna") na rzecz PPS.
Z drugiej strony oddala się perspektywa jednej wspólnej listy całej obecnej opozycji parlamentarnej poza Konfederacją. W terenie coraz częstsze spotkania organizują koła PSL i przedstawiciele Polski 2050 Szymona Hołowni. W przypadku obu tych ugrupowań, wspólna lista wyborcza jest coraz bardziej prawdopodobna.
Coraz mniej prawdopodobna jest natomiast wspólna lista Nowej Lewicy/Razem z Koalicją Obywatelską. Wynika to między innymi z dużej ilości podmiotów, które byłyby uwikłane w budowę wspólnej listy wyborczej, a co za tym idzie, konieczność wystartowania kandydatów wielu mniejszych podmiotów na odległych miejscach list wyborczych.
Do koalicji Nowej Lewicy/Razem chce ponownie dołączyć PPS. Zarząd partii i przewodniczący Wojciech Konieczny wyraził chęć "utrzymania jak najlepszych stosunków" z koalicyjnym klubem poselskim Nowej Lewicy oraz chęć ułożenia wspólnych list wyborczych. W podobnym tonie, w trakcie konwencji Nowej Lewicy w Łodzi wypowiadali się Magdalena Biejat i Włodzimierz Czarzasty.

Tomasz Rysz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".