Nepal: Były lider maoistów po raz trzeci premierem

[2022-12-27 22:43:41]

25 grudnia Pushpa Kamal Dahal został nominowany po raz trzeci na stanowisko premiera Nepalu. Udało mu się to osiągnąć, dysponując większością w 275-miejscowym parlamencie.

Decydujące było poparcie udzielone przez Komunistyczną Partię Nepalu, na czele której niegdyś stał. Poparcia dla niego udzielił obecny prezes partii, Khadga Prasad Sharma Oli.

Obaj politycy byli partnerami w ostatnich wyborach parlamentarnych w 2017 r., ale w połowie pięcioletniej kadencji zaczęli rywalizować o to, kto powinien zostać premierem. Początkowo mieli osiągnąć konsensus, na mocy którego stanowisko to piastowałby najpierw jeden z nich, a potem drugi. Ostatecznie nie doszło do porozumienia, a weto postawił obecny przywódca partii maoistowskiej.

Do Dahala rękę wyciągnął Sher Bahadur Deuba, lider socjaldemokratycznego Kongresu Nepalskiego. Dzięki temu wszedł do koalicji rządzącej, a premierem został Deuba. Układ ten ostatecznie jednak upadł po wyborach z 20 października tego roku. Tym samym Dahal ponownie doszedł do porozumienia z władzami Komunistycznej Partii Nepalu.

Obecny premier Nepalu, znany wówczas jako Prachanda, przewodził powstaniu maoistów w latach 1996-2006. Ostatecznie rewolta doprowadziła do zmian konstytucyjnych, zniesienia monarchii i ustanowienia republiki oraz zalegalizowała działalność polityczną komunistów.

Od czasu zniesienia wielowiekowej monarchii w 2008 r. żaden premier nie rządził przez pełną kadencję. Poza częstymi zmianami rządów, Nepal boryka się obecnie z rozdrobnieniem sceny politycznej.

mw. wch

fot. Wikimedia Commons

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".