Norwegia: Premier zapowiada większą pomoc dla Ukrainy

[2023-02-04 12:12:20]

Premier Jonas Gahr Støre zadeklarował, że Norwegia zwiększy swój udział w międzynarodowym wsparciu na rzecz odbudowy Ukrainy. Długoterminowy program zakłada wykorzystanie pieniędzy ze sprzedaży ropy naftowej.

2 lutego premier Støre powiedział w Stortingu (norweskim parlamencie), że jego centrolewicowy rząd wierzy, iż Norwegia może objąć wiodącą rolę w odbudowie Ukrainy po wojnie.

Ukraińskie przywództwo kilka razy prosiło, aby ważni sojusznicy, tacy jak Norwegia, odegrali wiodącą rolę - podkreślił Støre, dodając, że jego rząd uważa, że ta pomoc musi być długoterminowa i rozwijać się w ścisłej współpracy z międzynarodowymi partnerami.

Działania podejmowane będą w celu wzmocnienia instytucji demokratycznych i rządów prawa w Ukrainie - zaznaczył premier Norwegii.

W zeszłym roku przekazaliśmy Ukrainie ponad 10 mld koron norweskich w ramach wsparcia cywilnego i wojskowego. Obecnie zwiększamy to wsparcie. Jeszcze lepiej przyczynimy się do naprawy i odbudowy zniszczonej infrastruktury - zapowiedział Støre, dodając, że w interesie Norwegii leży, aby Ukraina nie przegrała wojny.

Z realizacją programu dla Ukrainy będzie się wiązać czasowe zwiększenie wykorzystania dochodów ze sprzedaży ropy naftowej - poinformował Støre. Zauważył przy tym, że Norwegia ma możliwość zwiększenia wydatków, gdyż uzyskała sporo pieniędzy dzięki wysokim cenom ropy i gazu.

Według norweskiego rządu zwiększone wsparcie dla Ukrainy nie powinno mieć negatywnych konsekwencji dla gospodarki w Norwegii, a skorzystają na nim także inne kraje dotknięte wojną.

Norwegia musi być wśród tych, którzy zarówno widzą potrzeby Ukrainy, ale także olbrzymie problemy spowodowane inflacją, zwłaszcza żywności, w niektórych najbiedniejszych krajach świata - poinformował Støre.

Premier zapowiedział również utworzenie oddzielnego programu grantowego dla krajów rozwijających się, które zostały szczególnie mocno dotknięte reperkusjami wojny w Ukrainie. Oznacza to zwiększenie norweskiego wkładu w wysiłki humanitarne i walkę z głodem w krajach Afryki i Bliskiego Wschodu. Działania te przyczynią się także do zmniejszenia presji migracyjnej w kierunku Europy w tym trudnym czasie - podsumował.

chsz, wch

fot. Wikimedia Commons

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".