Wzrost wydatków wojennych na świecie w 2022 roku

[2023-04-24 20:51:52]

W wielu miejscach świata, a szczególnie w Europie, w ub.r. doszło do znaczącego wzrostu wydatków zbrojeniowych. Do liderów należy m.in. Polska – wynika z najnowszej analizy Sztokholmskiego Międzynarodowego Instytutu Badań Pokojowych (SIPRI). Największe wzrosty dotyczą oczywiście wydatków zbrojeniowych Ukrainy. Ponadto liderem jest Finlandia, a na kolejnych pozycjach plasują się Litwa, Szwecja i właśnie Polska.

Wg szwedzkiego instytutu, całkowite światowe wydatki wojskowe wzrosły realnie o 3,7 proc. w 2022 r., osiągając nowy rekord 2240 mld dolarów. Najwięcej na obronność w ubiegłym roku wydały: Stany Zjednoczone (877 miliardów dolarów), Chiny i Rosja. Wojna, która wybuchła 24 lutego minionego roku była jednakże tylko katalizatorem wydatków wojennych, ponieważ trend obserwowany jest od dłuższego czasu.

Największy wzrost wydatków odnotowano w Europie. Jak mówi dr Diego Lopes da Silva, specjalista SIPRI ds. wydatków wojskowych i produkcji broni: Inwazja na Ukrainę miała natychmiastowy wpływ na decyzje dotyczące wydatków wojskowych w Europie Środkowej i Zachodniej. Obejmowało to wieloletnie plany zwiększenia wydatków kilku rządów.

W sumie najwięcej (poza Ukrainą) na armię zaczęli wydawać Finowie - wzrost wydatków na obronność wyniósł 36 proc., potem Litwini - wydający o 27 proc. więcej, Szwedzi (wzrost o 12 proc.), oraz Polacy (wzrost o 11 proc.).

Szwedzcy analitycy oszacowali też, że rosyjskie wydatki wojskowe wzrosły w 2022 roku o 9,2 procent, do około 86,4 miliardów dolarów, co odpowiadało 4,1 proc. PKB Rosji w 2022 r., (w porównaniu z 3,7 proc. PKB w 2021 r.).

Dane dotyczące wzrostu wydatków Ukrainy rok do roku są oczywiście najwyższe. Ukraińcy w 2022 roku wydali na wojsko o 640 proc. więcej - czyli niemal 44 mld dolarów, głównie na osłabienie rosyjskiej ofensywy od północy, wschodu i południa.

Autorzy analizy oszacowali też, że w rezultacie wzrostu wydatków militarnych i związanych z wojną szkód dla gospodarki Ukrainy, obciążenia militarne wzrosły do 34 proc. PKB w 2022 r., z 3,2 proc. w 2021 r.

Tomasz Rysz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".