Warszawa: Demonstracja pierwszomajowa lewicy

[2023-05-02 14:09:02]

Kilkaset osób przeszło ulicami Warszawy w demonstracji pierwszomajowej lewicy zorganizowanej przez Ruch Sprawiedliwości Społecznej oraz inne organizacje, miedzy innymi Czerwony Front, Komunistyczną Partię Polski, Polską Partię Robotniczą, Pracowniczą Demokrację oraz Stowarzyszenie Historia Czerwona. W wiecu oraz przemarszu uczestniczyły też grupy walczących o swoje prawa lokatorów.

Demonstracja miała charakter międzynarodowy. Uczestniczyły w niej grupy komunistów z Turcji i Indii, a także mieszkających w Polsce obywateli Ghany oraz Ukraińców. Jeden z nich przyszedł na demonstrację ze sztandarem upamiętniającym zwycięstwo nad faszyzmem.

Piotr Ikonowicz w otwierającym wiec przemówieniu mówił o pogarszających się warunkach życia i kapitalistycznym kryzysie oraz rządzie, który nie chce poprawić sytuacji ludzi pracy.

Kolejni mówcy poruszali temat pomocy uchodźcom, łamania praw pracowniczych, a także rosnących wydatków na zbrojenia. Podkreślali, że obecnego systemu nie da się zreformować i należy walczyć o jego zmianę. Wzywano do zrzeszania się w związkach zawodowych, organizacjach broniących praw lokatorów oraz praw człowieka.

Demonstracja ruszyła z ronda de Gaulle’a i przeszła przez centrum miasta pod Urząd Rady Ministrów. Skandowano „Wolność, równość i socjalizm”, „Uderz, uderz w kapitalizm, naszą drogą jest socjalizm!”. Pojawiły się również hasła antywojenne. Przed ambasadą Stanów Zjednoczonych demonstranci skandowali „Jankesi do domu”, a przed Ministerstwem Sprawiedliwości „Zbigniew Ziobro to jest zero”. Niesione były transparenty przypominające o prawach pracowniczych oraz lokatorskich.
Przemarsz zakończył się wiecem przed kancelarią Premiera. Tam wystąpili ostatni mówcy, po czym odśpiewano „Międzynarodówkę” i „Warszawiankę 1905 roku”.
Po demonstracji odbyły się wydarzenia towarzyszące i spotkania, między innymi debaty w ramach majowej szkoły Czerwonego Frontu.

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

21 kwietnia:

1837 - W Næstved urodził się Fredrik Bajer, duński działacz pokojowy i na rzecz równouprawnienia kobiet, publicysta, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1908.

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz PPS, publicysta.

1920 - W Częstochowie podczas demonstracji bezrobotni domagali się oprócz pracy i chleba zakończenia wojny z bolszewikami.

1946 - W Firle zmarł John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista (z wykształcenia matematyk), którego poglądy wywarły ogromny wpływ na rozwój myśli ekonomicznej w XX w.

1948 - Żydowska organizacja bojowa Hagana zaatakowała Hajfę, doprowadzając do ucieczki 100 tys. Arabów.

1967 - W Grecji doszło do zamachu stanu prawicowych "czarnych pułkowników".

1971 - W Częstochowie zmarł Józef Kaźmierczak, działacz PPS i TUR, 1928-30 poseł na Sejm.

1974 - W Londynie powołano trockistowski Komitet na rzecz Międzynarodówki Robotniczej.

2004 - Józef Oleksy został wybrany na marszałka Sejmu RP, zastępując Marka Borowskiego.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.