Warszawa: Demonstracja pierwszomajowa lewicy

[2023-05-02 14:09:02]

Kilkaset osób przeszło ulicami Warszawy w demonstracji pierwszomajowej lewicy zorganizowanej przez Ruch Sprawiedliwości Społecznej oraz inne organizacje, miedzy innymi Czerwony Front, Komunistyczną Partię Polski, Polską Partię Robotniczą, Pracowniczą Demokrację oraz Stowarzyszenie Historia Czerwona. W wiecu oraz przemarszu uczestniczyły też grupy walczących o swoje prawa lokatorów.

Demonstracja miała charakter międzynarodowy. Uczestniczyły w niej grupy komunistów z Turcji i Indii, a także mieszkających w Polsce obywateli Ghany oraz Ukraińców. Jeden z nich przyszedł na demonstrację ze sztandarem upamiętniającym zwycięstwo nad faszyzmem.

Piotr Ikonowicz w otwierającym wiec przemówieniu mówił o pogarszających się warunkach życia i kapitalistycznym kryzysie oraz rządzie, który nie chce poprawić sytuacji ludzi pracy.

Kolejni mówcy poruszali temat pomocy uchodźcom, łamania praw pracowniczych, a także rosnących wydatków na zbrojenia. Podkreślali, że obecnego systemu nie da się zreformować i należy walczyć o jego zmianę. Wzywano do zrzeszania się w związkach zawodowych, organizacjach broniących praw lokatorów oraz praw człowieka.

Demonstracja ruszyła z ronda de Gaulle’a i przeszła przez centrum miasta pod Urząd Rady Ministrów. Skandowano „Wolność, równość i socjalizm”, „Uderz, uderz w kapitalizm, naszą drogą jest socjalizm!”. Pojawiły się również hasła antywojenne. Przed ambasadą Stanów Zjednoczonych demonstranci skandowali „Jankesi do domu”, a przed Ministerstwem Sprawiedliwości „Zbigniew Ziobro to jest zero”. Niesione były transparenty przypominające o prawach pracowniczych oraz lokatorskich.
Przemarsz zakończył się wiecem przed kancelarią Premiera. Tam wystąpili ostatni mówcy, po czym odśpiewano „Międzynarodówkę” i „Warszawiankę 1905 roku”.
Po demonstracji odbyły się wydarzenia towarzyszące i spotkania, między innymi debaty w ramach majowej szkoły Czerwonego Frontu.

Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej.