Konwencje przedwyborcze czołowych partii politycznych

[2023-06-27 20:33:15]

Konwencja posłanek Klubu Lewicy w Warszawie

Konwencja poruszyła szeroko rozumiany temat praw kobiet. Poruszono, wielokrotnie wcześniej już zapowiadane postulaty w zakresie bezpłatnej i awaryjnej antykoncepcji oraz refundowanego programu in vitro. Postawiono w niej także na przeznaczenie wyższych środków na wysokie standardy opieki okołoporodowej oraz wprowadzenie badań prenatalnych.
Kolejne postulaty Lewicy, to zmiana definicji gwałtu, walka z przemocą wobec kobiet, urlop menstruacyjny i dostępność środków higieny menstruacyjnej w instytucjach, a przede wszystkim szkołach.
Podkreślono ponadto dążenie do równości płac kobiet i mężczyzn. Pojawił się również pomysł alimentów natychmiastowych oraz zniesienie karania za aborcję oraz zniesienie klauzuli sumienia. Podkreślono również konieczność legalizacji aborcji, która powinna być dostępna, bezpłatna i legalna w sytuacji gwałtu, wad letalnych oraz powikłań płodu.
W tym samym dniu odbyła się również konwencja Prawa i Sprawiedliwości, która miała miejsce w m. Bogatynia (woj. dolnośląskie). Głównymi jej hasłami była obrona kopalni odkrywkowej węgla brunatnego w Bogatyni-Turowie, dalsza konieczność rozbudowy armii, krytyka instytucji i polityki ekologicznej Unii Europejskiej oraz obrona miejsc pracy w Polsce.
Konwencja Koalicji Obywatelskiej odbyła się we Wrocławiu. Donald Tusk i inni politycy tej partii podkreślili konieczność pokonania PiS w najbliższych wyborach parlamentarnych i ponownego dołączenia do świata Zachodu zamiast krzątania się po meandrach autorytaryzmu w stylu Rosji, Białorusi czy Węgier. Wspomniał również o aferach związanych z dolnośląskimi strukturami partii rządzącej.
Konwencja Trzeciej Drogi - koalicji PSL i Polski 2050 - odbyła się w Grodzisku Mazowieckim. Naczelnym jej tematem były łączenie nowoczesności z tradycją oraz Unii Europejskiej i polskiego patriotyzmu. Przedstawiono również 6 gwarancji w ramach programu Polski Gospodarnej przeciwstawionej Polsce Marnotrawnej, którymi mają być: docenienie przedsiębiorców, docenienie rodziny, zmiany w ochronie zdrowia, większa pomoc dla niepełnosprawnych, przeznaczenie rosnących zysków firm energetycznych na zieloną energię (podatek ekologiczny) oraz reformy w polskiej oświacie.
Konwencja Konfederacji w Warszawie zatytułowana "tak chcemy żyć" odbyła się pod hasłami rozbicia duopolu PO-PiS, zachowania suwerenności Polski, dobrowolnych składek na ubezpieczenia społeczne, ostrożności wobec Niemiec, UE, Ukrainy, społeczności żydowskiej i LGBT.

Tomasz Rysz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".