Pracownicy cywilni policji mówią dość!

[2023-08-13 21:59:34]

Niskie płace, przepracowanie, rosnąca frustracja i rozczarowanie – tak wyglądają nastroje wśród cywilnych pracowników policji. Jeżeli sytuacja się nie zmieni, może dojść do sytuacji niebezpiecznej dla bezpieczeństwa publicznego.

Większość pracowników cywilnych policji zarabia najniższą krajową. Mowa tu o profesjach wymagających odpowiednich kwalifikacji i doświadczenia, m.in. kierowcach, mechanikach czy księgowych. – Te osoby z łatwością mogą znaleźć lepiej płatną pracę w sektorze prywatnym, więc zjawisko odpływu fachowców staje się coraz poważniejszym problemem. Trzeba być prawdziwym patriotą, żeby pracować za stawki jakie oferuje Polska Policja – mówi Grzegorz Woźniak, przewodniczący Związkowej Alternatywy Pracowników Cywilnych Policji.

Niskie wynagrodzenia sprawiają, że chętnych do pracy jest niewielu. – Są stanowiska, na których wakaty utrzymują się miesiącami – dodaje Woźniak.

Związkowa Alternatywa zwraca uwagę, że niedobory kadrowe przekładają się na obciążenie dodatkowymi obowiązkami pozostałych pracowników, co z kolei wpływa negatywnie na jakość ich pracy i na nastroje wśród personelu.

Czy tak powinno działać silne państwo? Czy zmęczony i przestraszony wizją zapłacenia rachunków pracownik to dobry pomysł na funkcjonowanie Polskiej Policji? – zwraca uwagę Związkowa Alternatywa

Według pracowników problemem jest również bierność największych związków zawodowych, które nie interesują się problemami personelu pomocniczego. – To krótkowzroczna i nieodpowiedzialna postawa. Obowiązkiem każdego związku zawodowego jest walka o poprawę warunków pracy i płacy, ale też trzeba mieć na uwadze, że długotrwałe utrzymywanie się niedoborów kadrowych w policji może doprowadzić do poważnych zagrożeń bezpieczeństwa publicznego. Czas skończyć z niegospodarnością i brakiem szacunku do ludzi. Jeśli Polska Policja ma budzić zaufanie i działać skutecznie, jej personel musi zarabiać godnie – mówi Grzegorz Woźniak. Dlatego Związkowa Alternatywa Pracowników Cywilnych Policji domaga się natychmiastowego wzrostu wynagrodzeń zasadniczych o 50%. Jeśli władza wciąż będzie głodzić pracowników cywilnych policji, związek zapowiada, że tuż przed wyborami przystąpi do akcji protestacyjnych.

Piotr Szumlewicz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".