Związek Zawodowy Pracowników TVN domaga się wzrostu płac i ograniczenia śmieciówek

[2023-09-23 18:29:38]

Zrzeszony w Związkowej Alternatywie Związek Zawodowy Pracowników TVN przedstawił swoje postulaty zarządowi firmy.

1. Związek postuluje do Zarządu TVN o podwyżki płac dla wszystkich pracowników i współpracowników w wysokości średniej inflacji za ostatnie 12 miesięcy. Ostatnie podwyżki płac (średnio 3% w 2022 i 8% w 2023) przy oficjalnej kilkunastoprocentowej, a rzeczywistej kilkudziesięcioprocentowej inflacji w latach 2022-23 spowodowały, że realne płace pracowników zmalały drastycznie. Dlatego Związek postuluje podwyżki będące wyrównaniem inflacji, aby płace pracowników TVN pozostawały na tym samym poziomie realnym. To dzięki pracy wszystkich pracowników firma wypracowała duży zysk.

2. Związek postuluje do Zarządu TVN o zaproponowanie wszystkim pracownikom zatrudnionym w oparciu o umowy cywilnoprawne i samozatrudnienie (tzw. śmieciówki) umów o pracę. Wnioskujemy o zamianę umów „śmieciowych” na umowy o pracę wszystkim współpracownikom, którzy wyrażą taką chęć.

3. Związek wnioskuje do Zarządu TVN o zagwarantowanie pracownikom w umowach o pracę średnio 22 dyżurów miesięcznie (z uwzględnieniem przepisów Kodeksu Pracy) dla umów mających zmienną część honoracyjną (zależną od ilości dyżurów). Obecnie pracownicy mogą nawet zarabiać 1/3 mniej gdy firma nie znajdzie dla nich zadań, jednocześnie uniemożliwiając im wykonywania innej pracy narzucając zakaz konkurencji.

Jednocześnie związek zwrócił się z wnioskiem o spotkanie z zarządem firmy.

Piotr Szumlewicz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".