S這wacja: Partia Fico wygra豉 wybory

[2023-10-01 22:57:11]

Sobotnie wybory parlamentarne wygra豉 lewicowa partia Kierunek Socjalna Demokracja (SMER – SD) Roberta Fico. Zdoby豉 ona 22,94 proc. g這s闚 i 52 mandaty.

Drugie miejsce zaj窸a liberalna Post瘼owa S這wacja (PS) z wynikiem 17,96 proc. Kolejne miejsca przypad造 nast瘼uj帷ym partiom: G這s – Socjalna Demokracja (14,70 proc.), Zwyczajni Ludzie i Niezale積e Osobisto軼i (8,89 proc.), Ruch Chrze軼ija雟ko-Demokratyczny (6,82 proc.), Wolno嗆 i Solidarno嗆 (6,32 proc.) i S這wacka Partia Narodowa (5,62 proc.). Pozosta貫 partie nie przekroczy造 5-procentowego progu wyborczego.

Wyniki wybor闚 oznaczaj, 瞠 jako pierwszy rz康 b璠zie mia szans utworzy Robert Fico, kt鏎y by ju premierem S這wacji w latach 2006-10 i 2012-18. W kampanii zapowiada on, 瞠 je瞠li wygra S這wacja przestanie wysy豉 bro Ukrainie. Wielokrotnie sprzeciwia si tak瞠 sankcjom nak豉danym na Rosj. Pojawiaj si wi璚 uzasadnione obawy, 瞠 S這wacja Fico mo瞠 sta si drugimi W璕rami Orbana.

Wiele wskazuje na to, 瞠 SMER b璠zie pr鏏owa utworzy koalicj z ugrupowaniem G這s – Socjalna Demokracja (HLAS – SD), kt鏎ej liderem jest Peter Pellegrini, r闚nie b璠帷y premierem w latach 2018-20. Jak stwierdzi on po poznaniu wynik闚 nic nie stoi na przeszkodzie utworzeniu takiej koalicji, cho dw鏂h by造ch premier闚 w jednym rz康zie, to nie jest optymalne rozwi您anie.

Koalicjantem mo瞠 tak瞠 zosta nacjonalistyczna S這wacka Partia Narodowa, kt鏎a by豉 w koalicji z parti SMER w latach 2006-10 i 2016-20.

kr, wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIE IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. D逝ga 29, I pi皻ro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (鈔oda), godz. 18.30
Poszukuj
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie

Wi璚ej og這sze...

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmar Ludwik Wary雟ki, tw鏎ca I Proletariatu, wybitny dzia豉cz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodzi si Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia 篡dowskiego, od 1935 mieszkaj帷y w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Pocz徠ek strajku 堯dzkich tramwajarzy; trwa do 12 marca.

1919 - Powstanie Mi璠zynarod闚ki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z po陰czenia od豉mu PSL „Wyzwolenie” pod nazw Jedno嗆 Ludowa oraz partii Zwi您ek Ch這pski powsta這 lewicowe Stronnictwo Ch這pskie. Istnia這 do 1931.

1946 - Zmar J霩ef Dziuba ps. Profesor, pedagog, dzia豉cz niepodleg這軼iowy i sportowy, zast瘼ca prezydenta Cz瘰tochowy.

2006 - Ukaza si pierwszy numer polskiej edycji miesi璚znika "Le Monde diplomatique".