Strajk pracowników Poczty Polskiej

[2023-10-11 19:51:47]

11 października w Poczcie Polskiej odbył się dwugodzinny strajk ostrzegawczy, zorganizowany przez koalicję związków zawodowych tworzących „Porozumienie 18-10-2021”. Pocztowcy domagają się podwyżek wynagrodzeń.

Związkowcy komunikują, że Poczta Polska S.A. straszy pracowników za udział w legalnym strajku ostrzegawczym zwolnieniami dyscyplinarnymi. Państwowy gigant znany jest z nielegalnych działań wymierzonych w związki zawodowe, związkowców i zbuntowanych pracowników oraz łamania praw pracowniczych.

Płace pracowników Poczty Polskiej oscylują w granicach minimalnego wynagrodzenia za pracę. A tymczasem - jak informuje WZZPP (Wolny Związek Zawodowy Pracowników Poczty Polskiej) - w sierpniu br. kadra menadżerska otrzymała wysokie premie i nagrody za wykonanie 60% planów i zadań, przy czym wskaźniki realizacji planów i zdań, które muszą osiągnąć pracownicy spoza kadry menedżerskiej są znacznie wyższe.

as, wch

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".