Belgia nałoży sankcje na Izrael?

[2023-11-09 19:57:03]

Belgijska wicepremier Petra De Sutter wezwała swój rząd do nałożenia sankcji na Izrael i rozpoczęcia dochodzenia w sprawie izraelskiego bombardowania szpitali i obozów uchodźców w Strefie Gazy.
W wywiadzie dla dziennika Niueuwsblad, De Sutter mówiła, że "czas nałożyć sankcje na Izrael. Deszcz bomb jest nieludzki. W czasie gdy w Gazie dokonywane są zbrodnie wojenne, Izrael ignoruje międzynarodowe żądania zawieszenia broni".

De Sutter powiedziała też, że Unia Europejska powinna natychmiast zawiesić swoje porozumienie o współpracy z Izraelem, że należy nałożyć sankcje na produkty sprowadzane z okupowanych terenów palestyńskich, a także zakazać wjazdu na terytorium Unii Europejskiej agresywnym osadnikom, żołnierzom i politykom izraelskim odpowiedzialnym za zbrodnie wojenne.

"Izraelskie bombardowania zwiększają totalną beznadzieję Palestyńczyków. Bez prawdziwego rozwiązania, przemoc będzie się powtarzała. Dlatego właśnie polityczne rozwiązanie polegające na uznaniu państwa palestyńskiego jest konieczne" - mówiła Petra De Sutter.

Wicepremier wezwała do wspierania działań Międzynarodowego Trynunału karnego w Hadze na rzecz dochodzenia w sprawie zbrodni wojennych Hamasu i Izraela.

Dwa dni wcześniej, także belgijski premier Alexander De Croo powiedział, że działań Izraela nie można już traktować jako proporcjonalych z punktu widzenia prawa do samoobrony.

Bartłomiej Zindulski

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".