Piotr Szumlewicz wygrywa proces ze zrzeszoną w OPZZ Konfederacją Pracy

[2023-12-20 12:39:52]

Sąd Okręgowy w Warszawie prawomocnie przyznał rację Piotrowi Szumlewiczowi w sprawie przeciwko zrzeszonej w OPZZ Konfederacji Pracy. Sąd orzekł, że Konfederacja Pracy blisko 5 lat temu bezzasadnie usunęła go ze swoich szeregów. Zdaniem Sądu nie było podstaw w statucie związku, by pozbawić Szumlewicza członkostwa w nim.

W tamtym czasie Szumlewicz współorganizował strajk w PLL LOT, bronił praw pracowników Państwowych Portów Lotniczych i naciskał na transparentność finansów OPZZ, co spotkało się z wrogą reakcją ówczesnych władz OPZZ. Obecny lider OPZZ, Piotr Ostrowski był wtedy członkiem władz Konfederacji Pracy i wspierał decyzję o usunięciu Szumlewicza ze związku. Skutkiem wyrzucenia Szumlewicza z Konfederacji Pracy było pozbawienie go stanowiska przewodniczącego mazowieckich struktur OPZZ i usunięcie go z Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego. Szumlewicz przekonywał wtedy, że działania Konfederacji Pracy i całego OPZZ przypominają praktyki najgorszych pracodawców, są bezprawne i przynoszą wstyd ruchowi związkowemu.

Obecnie Szumlewicz jest liderem Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa. Podkreśla, że to ważny wyrok, ponieważ sąd jasno stwierdził, że oddolna organizacja społeczna nie może samowolnie, wbrew swojemu statutowi arbitralnie pozbywać się swoich członków.

AM

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".