MS apeluje o budowej jednej organizacji młodzieżowej

[2006-02-03 13:26:30]

Krakowscy Młodzi Socjaliści zaapelowali do Demokratycznej Partii Lewicy, Polskiej Partii Pracy, Polskiej Partii Socjalistycznej, RACJI Polskiej Lewicy, Unii Lewicy III RP, Unii Pracy oraz organizacji: Grupy na rzecz Partii Robotniczej i Pracowniczej Demokracji o włączenie się do budowania młodzieżowej organizacji reprezentującej poglądy "autentycznie lewicowe".

Apel jest odpowiedzią na "niedawne porozumienie młodzieżówek socjaliberalnej centrolewicy" podpisane w Krakowie przez Federację Młodych Socjaldemokratów, Stowarzyszenie Młoda Socjaldemokracja oraz Młodą Unię Lewicy.

Młodzi Socjaliści uważają, że formuła MS pozwala na zjednoczenie młodych ludzi lewicy bez względu na ich przynależność partyjną. Kierujemy się intencją stworzenia ram ideowych dostatecznie rozległych dla zjednoczenia we wspólnym ośrodku organizacyjnym całego młodego pokolenia socjalistycznego i socjaldemokratycznego w Małopolsce. Chcemy tworzyć organizację ideowo-wychowawczą szerzącą idee lewicy społecznej wśród młodego pokolenia. W atmosferze myśli socjalistycznej i socjaldemokratycznej, śmiałej i niezależnej pragniemy kształtować młodych ludzi świadomą takich wartości jak praca, równość i tolerancja - napisał w oświadczeniu Mirosław Bregin sekretarz okręgowy MS w Krakowie.

Grzegorz Ilnicki

Zapraszam

21 maja:

1871 - Rozpoczął się tzw. krwawy tydzień w trakcie którego wojska wierne rządowi (wersalczycy) brutalnie stłumiły Komunę Paryską, zabijając 30 tys. osób.

1920 - Rozpoczął się XVII Kongres PPS; uchwalono nowy programi partii, w którym stwierdzono, że "PPS dąży do Polskiej Republiki Socjalistycznej".

1923 - Rozpoczął swe obrady kongres w Hamburgu, na którym powstała Socjalistyczna Międzynarodówka Robotnicza, tradycyjnie nazywana też II Międzynarodówką, której członkiem była PPS.

1981 - François Mitterrand został zaprzysiężony na prezydenta Francji.

1993 - Strajk komunikacji miejskiej w Warszawie.

1994 - W Brukseli urodził się Ralph Miliband, brytyjski socjolog i myśliciel marksistowski.