ATTAC i śląska KP popiera KPiORP

[2006-02-03 16:59:46]

Stowarzyszenie ATTAC Polska poparło Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników. Wiceprzewodniczący ATTAC, Piotr Kawiorski poinformował też, iż zarząd stowarzyszenia podjął decyzję o uczestniczeniu ATTAC w pracach Komitetu oraz w pikietach, zaplanowanych na 16 lutego br.

ATTAC (Obywatelska Inicjatywa Opodatkowania Obrotu Kapitałowego) w Polsce powstał w 2001 r. Jak piszą jego działacze, celem Stowarzyszenia jest przeciwstawianie się wszelkim formom wyzysku i dyskryminacji jednostek, grup społecznych i narodów, realizowanym za pomocą dominacji ekonomicznej, przymusu politycznego oraz regulacji prawnych sprzyjających korupcji i powstawaniu nieuzasadnionych przywilejów.

Z kolei w podpisanym dziś oświadczeniu przewodniczący Zarządu Wojewódzkiego OPZZ Konfederacja Pracy na Śląsku, Stanisław Wiśniowski, napisał, że jego związek kierując się statutem oraz potrzebą integrowania środowiska związkowego w kwestii obrony praw pracowniczych i związkowych wnosi akces do KPiORP. Zadeklarował jednocześnie, że jego związek będzie wspierać prawnie, organizacyjnie i personalnie inicjatywy podejmowane przez Komitet.

Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników założyli 21 stycznia w Warszawie związkowcy represjonowani za swoją działalność związkową. Inicjatorami organizacji są: Krzysztof Łabądź, przewodniczący Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień`80" w kopalni "Budryk", Dariusz Skrzypczak, szef zakładowej organizacji NSZZ "Solidarność" w poznańskiej Goplanie oraz Sławomir Kaczmarek z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza w Uniontex w Łodzi.

Trzon Komitetu stanowią: WZZ "Sierpień`80", OZZ Inicjatywa Pracownicza oraz Związek Zawodowy Metalowców. W tworzenie Komitetu od początku włączyły się także: Grupa na rzecz Partii Robotniczej, Czerwony Kolektyw-Lewicowa Alternatywa, Młodzi Socjaliści, Stowarzyszenie "Enklawa". Działalność Komitetu wspierają m.in. redakcje: lewica.pl, tygodnika "Kurier Związkowy", miesięcznika "Nowy Robotnik", pisma "Rewolucja" oraz portalu Lewica Bez Cenzury. Poparcie dla KPiORP wyrażają lokalne grupy Federacji Anarchistycznej.

Liderami Komitetu są m.in.: Bogusław Ziętek, przewodniczący WZZ "Sierpień`80", Zdzisław Tuszyński, szef ZZ Metalowcy, Jarosław Urbański - OZZ Inicjatywa Pracownicza oraz Adrian Zandberg z Młodych Socjalistów.

Wcześniej KPiORP poparały m.in. takie organizacje, jak: Komunistyczna Partia Polski, Organizacja Młodzieżowa Towarzystwa Uniwersytetów Robotniczych, Ogólnopolski Związek Bezrobotnych, Ruch Nowej Generacji.

Magdalena Ostrowska

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.