ATTAC i śląska KP popiera KPiORP

[2006-02-03 16:59:46]

Stowarzyszenie ATTAC Polska poparło Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników. Wiceprzewodniczący ATTAC, Piotr Kawiorski poinformował też, iż zarząd stowarzyszenia podjął decyzję o uczestniczeniu ATTAC w pracach Komitetu oraz w pikietach, zaplanowanych na 16 lutego br.

ATTAC (Obywatelska Inicjatywa Opodatkowania Obrotu Kapitałowego) w Polsce powstał w 2001 r. Jak piszą jego działacze, celem Stowarzyszenia jest przeciwstawianie się wszelkim formom wyzysku i dyskryminacji jednostek, grup społecznych i narodów, realizowanym za pomocą dominacji ekonomicznej, przymusu politycznego oraz regulacji prawnych sprzyjających korupcji i powstawaniu nieuzasadnionych przywilejów.

Z kolei w podpisanym dziś oświadczeniu przewodniczący Zarządu Wojewódzkiego OPZZ Konfederacja Pracy na Śląsku, Stanisław Wiśniowski, napisał, że jego związek kierując się statutem oraz potrzebą integrowania środowiska związkowego w kwestii obrony praw pracowniczych i związkowych wnosi akces do KPiORP. Zadeklarował jednocześnie, że jego związek będzie wspierać prawnie, organizacyjnie i personalnie inicjatywy podejmowane przez Komitet.

Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników założyli 21 stycznia w Warszawie związkowcy represjonowani za swoją działalność związkową. Inicjatorami organizacji są: Krzysztof Łabądź, przewodniczący Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień`80" w kopalni "Budryk", Dariusz Skrzypczak, szef zakładowej organizacji NSZZ "Solidarność" w poznańskiej Goplanie oraz Sławomir Kaczmarek z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza w Uniontex w Łodzi.

Trzon Komitetu stanowią: WZZ "Sierpień`80", OZZ Inicjatywa Pracownicza oraz Związek Zawodowy Metalowców. W tworzenie Komitetu od początku włączyły się także: Grupa na rzecz Partii Robotniczej, Czerwony Kolektyw-Lewicowa Alternatywa, Młodzi Socjaliści, Stowarzyszenie "Enklawa". Działalność Komitetu wspierają m.in. redakcje: lewica.pl, tygodnika "Kurier Związkowy", miesięcznika "Nowy Robotnik", pisma "Rewolucja" oraz portalu Lewica Bez Cenzury. Poparcie dla KPiORP wyrażają lokalne grupy Federacji Anarchistycznej.

Liderami Komitetu są m.in.: Bogusław Ziętek, przewodniczący WZZ "Sierpień`80", Zdzisław Tuszyński, szef ZZ Metalowcy, Jarosław Urbański - OZZ Inicjatywa Pracownicza oraz Adrian Zandberg z Młodych Socjalistów.

Wcześniej KPiORP poparały m.in. takie organizacje, jak: Komunistyczna Partia Polski, Organizacja Młodzieżowa Towarzystwa Uniwersytetów Robotniczych, Ogólnopolski Związek Bezrobotnych, Ruch Nowej Generacji.

Magdalena Ostrowska

30 maja:

1434 - Klęska taborytów w bitwie pod Lipanami. Taboryci żądali zniesienia prywatnej własności, wprowadzenia wspólnoty majątkowej i równości wszystkich wobec prawa.

1814 - Urodził się Michaił Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1915 - W Warszawie urodziła się Maria Jaszczukowa (panieńskie nazwisko Guzicka), działaczka społeczna, posłanka SD, w 1956 roku sprawozdawczyni ustawy o warunkach przerywania ciąży, liberalizującej prawo aborcyjne w Polsce.

1925 - W Chinach powstał Ruch 30 Maja, antyimperialistyczny ruch robotniczy i studencki w 1925 roku, domagający się praw pracowniczych oraz wolności obywatelskich

1926 - Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Parii Socjalistycznej, ujawnił w parlamencie fałszerstwa wyborcze partii faszystowskiej.

1968 - W reakcji na protesty studenckie zachodnioniemiecki Bundestag uchwalił ustawy wyjątkowe, ograniczające wolności obywatelskie i umożliwiające władzy skuteczniejszą walkę z demonstrantami.

2008 - Podczas konferencji w Dublinie 111 państw poparło zakaz używania bomb kasetowych. Polska wstrzymała się od głosu.