Mieli pieniądze na odśnieżanie

[2006-02-03 22:14:21]

I Śląski Urząd Skarbowy w Sosnowcu poinformował że z końcem ubiegłego roku konto Międzynarodowych Targów Katowickich zostało zajęte przez urząd skarbowy, jednak egzekucja dotyczyła tylko części środków i spółka miała pieniądze na odśnieżanie dachu.

Wcześniej przedstawiciele MTK twierdzili że ich spółka nie dysponowała funduszami na odśnieżanie dachu hali,której zawalenie się spowodowało śmierć 63 osób. Prawdopodobnie powodem tragedii było załamanie się dachu pod ciężarem śniegu i lodu.

Po trzech kwartałach ubiegłego roku spółka miała 2,6 mln zł zysku; rok wcześniej poniosła 1,2 mln zł straty, ale przez poprzednie trzy lata cały czas generowała zyski. Nie wiadomo gdzie trafiały zarobione pieniądze. Sprawdzić ma to Urząd Skarbowy oraz służby wojewody śląskiego.
Oto kolejny przykład dobrodziejstwa "niewidzialnej ręki rynku". Prywatny właściciel szukał oszczędności i oszczędził na bezpieczeństwie, co przyczyniło się do tragedii. Kapitalizm jest bowiem ustrojem w którym nawet gdyby właściciel firmy chciał być uczciwy, nie ma szans, bo oszust nie liczący się ze zdrowiem czy życiem innych zawsze będzie bardziej skuteczny.

Piotr Ciszewski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.

1975 - Komunistyczne siły Pathet Lao zdobyły stolicę Laosu, Wientian.