Mieli pieniądze na odśnieżanie

[2006-02-03 22:14:21]

I Śląski Urząd Skarbowy w Sosnowcu poinformował że z końcem ubiegłego roku konto Międzynarodowych Targów Katowickich zostało zajęte przez urząd skarbowy, jednak egzekucja dotyczyła tylko części środków i spółka miała pieniądze na odśnieżanie dachu.

Wcześniej przedstawiciele MTK twierdzili że ich spółka nie dysponowała funduszami na odśnieżanie dachu hali,której zawalenie się spowodowało śmierć 63 osób. Prawdopodobnie powodem tragedii było załamanie się dachu pod ciężarem śniegu i lodu.

Po trzech kwartałach ubiegłego roku spółka miała 2,6 mln zł zysku; rok wcześniej poniosła 1,2 mln zł straty, ale przez poprzednie trzy lata cały czas generowała zyski. Nie wiadomo gdzie trafiały zarobione pieniądze. Sprawdzić ma to Urząd Skarbowy oraz służby wojewody śląskiego.
Oto kolejny przykład dobrodziejstwa "niewidzialnej ręki rynku". Prywatny właściciel szukał oszczędności i oszczędził na bezpieczeństwie, co przyczyniło się do tragedii. Kapitalizm jest bowiem ustrojem w którym nawet gdyby właściciel firmy chciał być uczciwy, nie ma szans, bo oszust nie liczący się ze zdrowiem czy życiem innych zawsze będzie bardziej skuteczny.

Piotr Ciszewski

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.