Pfeifer&Langen planuje zamknięcie cukrowni

[2006-02-17 17:10:19]

Jak donosi "Gazeta Poznańska" niemiecki koncern Pfeifer&Langen planuje zamknięcie kolejnej z posiadanych przez siebie w Polsce cukrowni, znajdującej się w Górze Śląskiej koło Leszna.

To było da nas wielkie zaskoczenie. Na świecie występuje deficyt cukru, a my ograniczamy produkcję - powiedział Krzysztof Jachimowski, przewodniczący Federacji Związków Plantatorów Buraków Cukrowych grupy Pfeifer&Langen w Polsce.

Rozmowy w tej sprawie jeszcze się nie rozpoczęły. Reforma rynku jest cały czas wielką niewiadomą. Unia boi się nadwyżki cukru. Obawiam się, że za jakiś czas będziemy zmuszeni importować ten produkt - uważa Jachimowski.

Spośród 11 należących niegdyś do spółki zakładów większość została już zlikwidowana. Według umowy zawartej ze Skarbem Państwa, firma miała do końca 2001 zainwestować w cukrownie w Zbiersku, Gnieźnie, Gosławicach, Witaszycach i Zdunach sumę 6 milionów euro - zobowiązanie to nie zostało dotrzymane. Kilka innych punktów umowy (dotyczących pakietu socjalnego oraz przeznaczania zysku na rozwój) również zostało złamanych przez koncern. Zwalniani pracownicy nie otrzymywali całości odpraw i byli zmuszani do "dobrowolnych" zwolnień.

Dotychczasowe nadużycia koncernu stała się przedmiotem zainteresowania prokuratury i ABW, sprawa trafiła do sądu. Niemiecki urząd skarbowy nałożył zaś na Pfeifer&Langen karę w wysokości 40 milionów euro za uchylanie się od płacenia podatków.

Wiktor Sadłowski

30 października:

1835 - W Portsmouth polscy żołnierze chłopskiego pochodzenia utworzyli Gromadę Grudziąż Ludu Polskiego. W swym programie głosiła rewolucję agrarną.

1983 - Argentyna: Odbyły się demokratyczne wybory, kładące kres krwawej, prawicowej dyktaturze wojskowej.

1989 - Na Cyprze Północnym założono lewicową Nową Partię Cypryjską.

1989 - Socjaldemokratyczna PSOE wygrała wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - Zmarł Shamsher Singh Sheri, jeden z przywódców indyjskich komunistów.

2011 - Socjaldemokrata Ałmazbek Atambajew wygrał w I turze wybory prezydenckie w Kirgistanie.

2013 - Aresztowano Piotra Ikonowicza.