Ralph Nader jednak kandyduje

[2004-02-23 09:36:29]

Przywódca amerykańskiej Partii Zielonych oraz działacz ruchu obrony praw konsumentów Ralph Nader ogłosił, że zamierza jednak kandydować na urząd prezydenta.

Bezskutecznie do rezygnacji z kandydowania starali się nakłonić Nadera politycy Partii Demokratycznej. "Ralph, tym razem potrzebujemy cię z nami, a nie przeciw nam" - apelowali Demokraci w jednym z ogłoszeń telewizyjnych. Lewicowy tygodnik "Nation" zamieścił list otwarty do Nadera z podobnym apelem. Pertraktacje z przewodniczącym Partii Zielonych prowadził sztab wyborczy głównego kandydata Demokratów na prezydenta Johna Kerry`ego oraz przewodniczący Partii Demokratycznej Terry McAuliffe.

Zapytany przez dziennikarzy czy nie liczy się z tym, że może znowu ułatwić wygraną Bushowi, odpowiedział, że ma prawo do kandydowania jak każdy Amerykanin i że będzie rzecznikiem tych, których interesy nie są reprezentowane przez żadną z dwóch głównych partii. Stwierdził ponadto, że Partia Demokratyczna jest zakładnikiem interesów wielkich korporacji i pragnie zablokować głosy tych, którzy poszukują alternatywy dla polityki obecnie rządzącego establishmentu.

Zapowiedział, że jako prezydent wycofa natychmiast amerykańskie wojska z Iraku zastępując je siłami pokojowymi ONZ. Potwierdził także, że popiera wniosek o wszczęcie procedury impeachmentu wobec prezydenta Busha za sfabrykowanie dowodów uzasadniających wojnę w Iraku.

W tych wyborach Nader nie będzie jednak startował jako kandydat Zielonych, tylko jako kandydat niezależny, co sprawia, że dużo trudniej będzie mu zdobyć miejsca na kartach do głosowania we wszystkich 50 stanach.

Szymon Martys

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.