Ralph Nader jednak kandyduje

[2004-02-23 09:36:29]

Przywódca amerykańskiej Partii Zielonych oraz działacz ruchu obrony praw konsumentów Ralph Nader ogłosił, że zamierza jednak kandydować na urząd prezydenta.

Bezskutecznie do rezygnacji z kandydowania starali się nakłonić Nadera politycy Partii Demokratycznej. "Ralph, tym razem potrzebujemy cię z nami, a nie przeciw nam" - apelowali Demokraci w jednym z ogłoszeń telewizyjnych. Lewicowy tygodnik "Nation" zamieścił list otwarty do Nadera z podobnym apelem. Pertraktacje z przewodniczącym Partii Zielonych prowadził sztab wyborczy głównego kandydata Demokratów na prezydenta Johna Kerry`ego oraz przewodniczący Partii Demokratycznej Terry McAuliffe.

Zapytany przez dziennikarzy czy nie liczy się z tym, że może znowu ułatwić wygraną Bushowi, odpowiedział, że ma prawo do kandydowania jak każdy Amerykanin i że będzie rzecznikiem tych, których interesy nie są reprezentowane przez żadną z dwóch głównych partii. Stwierdził ponadto, że Partia Demokratyczna jest zakładnikiem interesów wielkich korporacji i pragnie zablokować głosy tych, którzy poszukują alternatywy dla polityki obecnie rządzącego establishmentu.

Zapowiedział, że jako prezydent wycofa natychmiast amerykańskie wojska z Iraku zastępując je siłami pokojowymi ONZ. Potwierdził także, że popiera wniosek o wszczęcie procedury impeachmentu wobec prezydenta Busha za sfabrykowanie dowodów uzasadniających wojnę w Iraku.

W tych wyborach Nader nie będzie jednak startował jako kandydat Zielonych, tylko jako kandydat niezależny, co sprawia, że dużo trudniej będzie mu zdobyć miejsca na kartach do głosowania we wszystkich 50 stanach.

Szymon Martys

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.