Ralph Nader jednak kandyduje

[2004-02-23 09:36:29]

Przywódca amerykańskiej Partii Zielonych oraz działacz ruchu obrony praw konsumentów Ralph Nader ogłosił, że zamierza jednak kandydować na urząd prezydenta.

Bezskutecznie do rezygnacji z kandydowania starali się nakłonić Nadera politycy Partii Demokratycznej. "Ralph, tym razem potrzebujemy cię z nami, a nie przeciw nam" - apelowali Demokraci w jednym z ogłoszeń telewizyjnych. Lewicowy tygodnik "Nation" zamieścił list otwarty do Nadera z podobnym apelem. Pertraktacje z przewodniczącym Partii Zielonych prowadził sztab wyborczy głównego kandydata Demokratów na prezydenta Johna Kerry`ego oraz przewodniczący Partii Demokratycznej Terry McAuliffe.

Zapytany przez dziennikarzy czy nie liczy się z tym, że może znowu ułatwić wygraną Bushowi, odpowiedział, że ma prawo do kandydowania jak każdy Amerykanin i że będzie rzecznikiem tych, których interesy nie są reprezentowane przez żadną z dwóch głównych partii. Stwierdził ponadto, że Partia Demokratyczna jest zakładnikiem interesów wielkich korporacji i pragnie zablokować głosy tych, którzy poszukują alternatywy dla polityki obecnie rządzącego establishmentu.

Zapowiedział, że jako prezydent wycofa natychmiast amerykańskie wojska z Iraku zastępując je siłami pokojowymi ONZ. Potwierdził także, że popiera wniosek o wszczęcie procedury impeachmentu wobec prezydenta Busha za sfabrykowanie dowodów uzasadniających wojnę w Iraku.

W tych wyborach Nader nie będzie jednak startował jako kandydat Zielonych, tylko jako kandydat niezależny, co sprawia, że dużo trudniej będzie mu zdobyć miejsca na kartach do głosowania we wszystkich 50 stanach.

Szymon Martys

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.