Ralph Nader jednak kandyduje

[2004-02-23 09:36:29]

Przywódca amerykańskiej Partii Zielonych oraz działacz ruchu obrony praw konsumentów Ralph Nader ogłosił, że zamierza jednak kandydować na urząd prezydenta.

Bezskutecznie do rezygnacji z kandydowania starali się nakłonić Nadera politycy Partii Demokratycznej. "Ralph, tym razem potrzebujemy cię z nami, a nie przeciw nam" - apelowali Demokraci w jednym z ogłoszeń telewizyjnych. Lewicowy tygodnik "Nation" zamieścił list otwarty do Nadera z podobnym apelem. Pertraktacje z przewodniczącym Partii Zielonych prowadził sztab wyborczy głównego kandydata Demokratów na prezydenta Johna Kerry`ego oraz przewodniczący Partii Demokratycznej Terry McAuliffe.

Zapytany przez dziennikarzy czy nie liczy się z tym, że może znowu ułatwić wygraną Bushowi, odpowiedział, że ma prawo do kandydowania jak każdy Amerykanin i że będzie rzecznikiem tych, których interesy nie są reprezentowane przez żadną z dwóch głównych partii. Stwierdził ponadto, że Partia Demokratyczna jest zakładnikiem interesów wielkich korporacji i pragnie zablokować głosy tych, którzy poszukują alternatywy dla polityki obecnie rządzącego establishmentu.

Zapowiedział, że jako prezydent wycofa natychmiast amerykańskie wojska z Iraku zastępując je siłami pokojowymi ONZ. Potwierdził także, że popiera wniosek o wszczęcie procedury impeachmentu wobec prezydenta Busha za sfabrykowanie dowodów uzasadniających wojnę w Iraku.

W tych wyborach Nader nie będzie jednak startował jako kandydat Zielonych, tylko jako kandydat niezależny, co sprawia, że dużo trudniej będzie mu zdobyć miejsca na kartach do głosowania we wszystkich 50 stanach.

Szymon Martys

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.