Bank Światowy przegląda wydatki

[2002-04-26 10:55:51]

"Bank Światowy robi przegląd naszych wydatków. Mam nadzieję, że pokaże, jak najskuteczniej je redukować" - powiedział w Radiu Zet prezes NBP, Leszek Balcerowicz.

Podkreślił że cięcie wydatków budżetu jest konieczne.

"Należy jak najbardziej zmniejszyć deficyt, co zmniejszy presję na umocnienie złotego ze strony inwestorów nabywających papiery rządowe" - zaznaczył.

Balcerowicz uważa, że silny złoty jest sztucznie utrzymywany przez potrzeby pożyczkowe budżetu

Mamy dwie ważne informacje. Pierwszą, że budżet układa nam tan na prawdę Bank Światowy i drugą, że Balcerowicz wreszcie zaczął obawiać się sztucznego utrzymywania silnej złotówki. Argentyna dała do myślenia? Pewnie tak, teraz trzeba znaleźć wytłumaczenie jak konsekwencje neoliberalnej polityki zrzucić na innych.

Piotr Ciszewski

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.