Bank Światowy przegląda wydatki

[2002-04-26 10:55:51]

"Bank Światowy robi przegląd naszych wydatków. Mam nadzieję, że pokaże, jak najskuteczniej je redukować" - powiedział w Radiu Zet prezes NBP, Leszek Balcerowicz.

Podkreślił że cięcie wydatków budżetu jest konieczne.

"Należy jak najbardziej zmniejszyć deficyt, co zmniejszy presję na umocnienie złotego ze strony inwestorów nabywających papiery rządowe" - zaznaczył.

Balcerowicz uważa, że silny złoty jest sztucznie utrzymywany przez potrzeby pożyczkowe budżetu

Mamy dwie ważne informacje. Pierwszą, że budżet układa nam tan na prawdę Bank Światowy i drugą, że Balcerowicz wreszcie zaczął obawiać się sztucznego utrzymywania silnej złotówki. Argentyna dała do myślenia? Pewnie tak, teraz trzeba znaleźć wytłumaczenie jak konsekwencje neoliberalnej polityki zrzucić na innych.

Piotr Ciszewski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.