Sejm znowelizował ustawę o policji

[2002-05-24 16:41:43]

Sejm, opierając się na projekcie rządowym, znowelizował ustawę o policji, rozszerzając możliwość stosowania przez nią broni. Za uchwaleniem ustawy bez dodatkowych poprawek głosowało 368 posłów, przeciw było 24, a wstrzymało się od głosu 5.

Projekt rządowy pierwotnie przewidywał wykreślenie z ustawy o policji zapisu nakazującego policjantowi takie strzelanie do przestępcy, by nie narazić go na kalectwo lub utratę życia. Został on w końcu zmieniony na zapis, który ma obligować funkcjonariuszy do takiego strzelania, by "wyrządzić możliwie najmniejszą szkodę".

Obecnie policjant będzie mógł użyć broni nawet w tłumie w zależności od sytuacji, w jakiej się znalazł. Nie będzie już musiał się kierować tym, aby nie zabić przestępcy.

Poseł SLD Jerzy Dziewulski uznał za dobre rozwiązanie przepis, który zdejmuje z policjanta obowiązek tłumaczenia się przed prokuratorem, dlaczego strzelił np. w brzuch bandyty a nie w nogę.

Jak stwierdziła sprawozdawca komisji sejmowej zajmującej się nowelizacją ustawy o policji, poseł Małgorzata Winiarczyk-Kossakowska (SLD), nie ma mowy o przyzwoleniu na wykonywanie wyroków śmierci na przestępcach - chodzi o mniej skrępowane użycie broni w sytuacjach ekstremalnych.

Sejm ogrzucił drugą część rządowego projektu, na mocy którego zabójca policjanta miał być automatycznie karany karą dożywocia bez możliwości ubiegania się o warunkowe zwolnienie albo karą 25 lat więzienia. Gdyby ten projekt przeszedł, oznaczałoby to, że zabójstwo policjanta byłoby traktowane surowiej niż zabójstwo innej osoby, które zagrożone jest karą od 8 lat więzienia.

Ustawa trafi teraz do Senatu.

Paweł Kończyk

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.

1975 - Komunistyczne siły Pathet Lao zdobyły stolicę Laosu, Wientian.