Sejm znowelizował ustawę o policji

[2002-05-24 16:41:43]

Sejm, opierając się na projekcie rządowym, znowelizował ustawę o policji, rozszerzając możliwość stosowania przez nią broni. Za uchwaleniem ustawy bez dodatkowych poprawek głosowało 368 posłów, przeciw było 24, a wstrzymało się od głosu 5.

Projekt rządowy pierwotnie przewidywał wykreślenie z ustawy o policji zapisu nakazującego policjantowi takie strzelanie do przestępcy, by nie narazić go na kalectwo lub utratę życia. Został on w końcu zmieniony na zapis, który ma obligować funkcjonariuszy do takiego strzelania, by "wyrządzić możliwie najmniejszą szkodę".

Obecnie policjant będzie mógł użyć broni nawet w tłumie w zależności od sytuacji, w jakiej się znalazł. Nie będzie już musiał się kierować tym, aby nie zabić przestępcy.

Poseł SLD Jerzy Dziewulski uznał za dobre rozwiązanie przepis, który zdejmuje z policjanta obowiązek tłumaczenia się przed prokuratorem, dlaczego strzelił np. w brzuch bandyty a nie w nogę.

Jak stwierdziła sprawozdawca komisji sejmowej zajmującej się nowelizacją ustawy o policji, poseł Małgorzata Winiarczyk-Kossakowska (SLD), nie ma mowy o przyzwoleniu na wykonywanie wyroków śmierci na przestępcach - chodzi o mniej skrępowane użycie broni w sytuacjach ekstremalnych.

Sejm ogrzucił drugą część rządowego projektu, na mocy którego zabójca policjanta miał być automatycznie karany karą dożywocia bez możliwości ubiegania się o warunkowe zwolnienie albo karą 25 lat więzienia. Gdyby ten projekt przeszedł, oznaczałoby to, że zabójstwo policjanta byłoby traktowane surowiej niż zabójstwo innej osoby, które zagrożone jest karą od 8 lat więzienia.

Ustawa trafi teraz do Senatu.

Paweł Kończyk

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1959 - Urodziła się Ameenah Gurib-Fakim, maurytyjska polityczka, w latach 2015-2018 prezydent Mauritiusa.

1994 - Reneta Indżowa została pierwszą kobietą-premierem Bułgarii.

1997 - Ekshumowane w Boliwii i przewiezione na Kubę zwłoki Ernesto „Che” Guevary pochowano w jego mauzoleum w mieście Santa Clara.

2017 - Zdominowane przez Kurdów Syryjskie Siły Demokratyczne zdobyły okupowaną przez islamistów Rakkę na północy kraju.