Sejm znowelizował ustawę o policji

[2002-05-24 16:41:43]

Sejm, opierając się na projekcie rządowym, znowelizował ustawę o policji, rozszerzając możliwość stosowania przez nią broni. Za uchwaleniem ustawy bez dodatkowych poprawek głosowało 368 posłów, przeciw było 24, a wstrzymało się od głosu 5.

Projekt rządowy pierwotnie przewidywał wykreślenie z ustawy o policji zapisu nakazującego policjantowi takie strzelanie do przestępcy, by nie narazić go na kalectwo lub utratę życia. Został on w końcu zmieniony na zapis, który ma obligować funkcjonariuszy do takiego strzelania, by "wyrządzić możliwie najmniejszą szkodę".

Obecnie policjant będzie mógł użyć broni nawet w tłumie w zależności od sytuacji, w jakiej się znalazł. Nie będzie już musiał się kierować tym, aby nie zabić przestępcy.

Poseł SLD Jerzy Dziewulski uznał za dobre rozwiązanie przepis, który zdejmuje z policjanta obowiązek tłumaczenia się przed prokuratorem, dlaczego strzelił np. w brzuch bandyty a nie w nogę.

Jak stwierdziła sprawozdawca komisji sejmowej zajmującej się nowelizacją ustawy o policji, poseł Małgorzata Winiarczyk-Kossakowska (SLD), nie ma mowy o przyzwoleniu na wykonywanie wyroków śmierci na przestępcach - chodzi o mniej skrępowane użycie broni w sytuacjach ekstremalnych.

Sejm ogrzucił drugą część rządowego projektu, na mocy którego zabójca policjanta miał być automatycznie karany karą dożywocia bez możliwości ubiegania się o warunkowe zwolnienie albo karą 25 lat więzienia. Gdyby ten projekt przeszedł, oznaczałoby to, że zabójstwo policjanta byłoby traktowane surowiej niż zabójstwo innej osoby, które zagrożone jest karą od 8 lat więzienia.

Ustawa trafi teraz do Senatu.

Paweł Kończyk

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.