Rozpoczął się V Kongres OPZZ (aktualizacja)

[2002-05-24 19:06:33]

W Spale (woj.łódzkie) rozpoczął się dziś V Kongres Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych. Kongres ma zamiar przyjąć program na najbliższe 4 lata, a także wybrać nowe władze.

Blisko 700 delegatów reprezentujących wszystkie branże zrzeszone w OPZZ wysłuchało przemówień zaproszonych gości, wśród nich prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego, marszałka Senatu Longina Pastusiaka oraz wicepremiera Marka Pola. Gwizdami przyjęto wystąpienia prezydentowej PKPP Henryki Bochniarz oraz ministra pracy Jerzego Hausnera.

W wyborach na nowego przewodniczącego OPZZ zmierzyli się Maciej Manicki, dotychczasowy szef centrali, oraz Paweł Jankiewicz z Łodzi. Jankiewicz powiedział dziennikarzowi lewica.pl, że zdecydował się wystartować w wyborach, ponieważ chciałby zmienić sposób kierowania OPZZ, a także zreformować strukturę, która jego zdaniem rodzi konflikty na lini branże - struktury wojewódzkie.

W dyskusji pojawiały się głosy krytyczne w stosunku do obecnej polityki Porozumienia. Tadeusz Gawin z Federacji Związków Zawodowych Pracowników Automatyki i Telekomunikacji PKP powiedział, że "związki nie powinny oglądać się na to, jaki układ polityczny akurat rządzi, ale konsekwentnie zajmować się problemami ludzi pracy". "Chciałbym, aby po kongresie OPZZ stał się bardziej otwarty na młodych ludzi i bardziej radykalny w działaniach. Tak, jak ma to miejsce w przypadku wielu związków na świecie. Możemy brać przykład z Włoch, gdzie na wezwanie związków zawodowych przeciw atakom rządu na kodeks pracy strajkują i wychodzą na ulice miliony ludzi. Ludzie czują się tam bardziej pewni siebie. Tę pewność musimy budować także w Polsce" - mówił Gawin.

Kongres potrwa do niedzieli. Jutro związkowcy będą gościć premiera Leszka Millera, także jutro odbędzie się dyskusja programowa i ogłoszone zostaną wyniki wyborów na nowego szefa OPZZ.

więcej informacji: tutaj

Krzysztof Kobrzak

15 sierpnia:

1919 - W Mysłowicach Grenzschutz otworzył ogień do ok. 3 tys. górników i ich rodzin, domagających się zaległych wypłat. W masakrze zginęło 7 polskich górników, 2 kobiety i 13-letni chłopiec, co doprowadziło do strajku generalnego i wybuchu I powstania śląskiego.

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1944 - Rada Jedności Narodowej przyjęła radykalną uchwałę ws. reform społecznych.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1960 - Kongo proklamowało niepodległość.

1969 - USA: Rozpoczął się festiwal w Woodstock.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.