Rozpoczął się V Kongres OPZZ (aktualizacja)

[2002-05-24 19:06:33]

W Spale (woj.łódzkie) rozpoczął się dziś V Kongres Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych. Kongres ma zamiar przyjąć program na najbliższe 4 lata, a także wybrać nowe władze.

Blisko 700 delegatów reprezentujących wszystkie branże zrzeszone w OPZZ wysłuchało przemówień zaproszonych gości, wśród nich prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego, marszałka Senatu Longina Pastusiaka oraz wicepremiera Marka Pola. Gwizdami przyjęto wystąpienia prezydentowej PKPP Henryki Bochniarz oraz ministra pracy Jerzego Hausnera.

W wyborach na nowego przewodniczącego OPZZ zmierzyli się Maciej Manicki, dotychczasowy szef centrali, oraz Paweł Jankiewicz z Łodzi. Jankiewicz powiedział dziennikarzowi lewica.pl, że zdecydował się wystartować w wyborach, ponieważ chciałby zmienić sposób kierowania OPZZ, a także zreformować strukturę, która jego zdaniem rodzi konflikty na lini branże - struktury wojewódzkie.

W dyskusji pojawiały się głosy krytyczne w stosunku do obecnej polityki Porozumienia. Tadeusz Gawin z Federacji Związków Zawodowych Pracowników Automatyki i Telekomunikacji PKP powiedział, że "związki nie powinny oglądać się na to, jaki układ polityczny akurat rządzi, ale konsekwentnie zajmować się problemami ludzi pracy". "Chciałbym, aby po kongresie OPZZ stał się bardziej otwarty na młodych ludzi i bardziej radykalny w działaniach. Tak, jak ma to miejsce w przypadku wielu związków na świecie. Możemy brać przykład z Włoch, gdzie na wezwanie związków zawodowych przeciw atakom rządu na kodeks pracy strajkują i wychodzą na ulice miliony ludzi. Ludzie czują się tam bardziej pewni siebie. Tę pewność musimy budować także w Polsce" - mówił Gawin.

Kongres potrwa do niedzieli. Jutro związkowcy będą gościć premiera Leszka Millera, także jutro odbędzie się dyskusja programowa i ogłoszone zostaną wyniki wyborów na nowego szefa OPZZ.

więcej informacji: tutaj

Krzysztof Kobrzak

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).

2009 - W wyniku wybuchu metanu kopalni "Wujek-Śląsk" w Rudzie Śląskiej śmierć poniosło 20 górników, 36 zostało rannych.