Iran: Mimo zapewnień władz, kamienowania wciąż się odbywają

[2007-06-30 00:18:28]

Obecny zwierzchnik wymiaru sprawiedliwości w Iranie, ajatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi wydał dekret zawieszający wykonywanie wszelkich wyroków śmierci poprzez ukamienowanie, choć przepis zezwalający na nie pozostał niezmieniony. Powitane to zostało jako krok w kierunku zaprzestania wykonywania egzekucji tym sposobem.

Ostatnio dowiedziono jednak, iż pomimo rozporządzenia wydanego przez Shahroudiego, kamienowania są wciąż wykonywane w Iranie, choć nie publicznie, tylko w obrębie więzień, bez udziału postronnych i mediów. Władze Irańskie stanowczo zaprzeczają temu i starają się trzymać egzekucje w tajemnicy, choć wiadomości o nich i tak przedostają się.

Jedną z oczekujących na ukamienowanie jest 34-letnia Malak Ghorbany, matka dwójki dzieci, skazana za "cudzołóstwo". Według irańskiego kodeksu karnego cudzołóstwem jest każdy kontakt seksualny pomiędzy osobami nie pozostającymi w związku małżeńskim (nawet jeżeli oboje są w stanie wolnym).

Prawo irańskie określa nawet wielkość ciskanych w ofiarę kamieni, które nie mogą być "zbyt małe", aby nie ograniczać bólu, ani też "zbyt duże", aby nie powodować śmierci na miejscu.

Według źródeł zbliżonych do Amnesty International i innych kampanii w tym roku wykonano co najmniej kilka egzekucji przez ukamienowanie. Wszystkie uzyskały osobistą aprobatę Shahroudiego, który jako głowa sądownictwa jest władny stosować prawo łaski.

Krzysztof Pacyński

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.