Pierwszy ślub humanistyczny osób tej samej płci

[2008-08-03 20:16:09]

2 sierpnia w Polsce miał miejsce pierwszy homoseksualny ślub humanistyczny. Związek małżeński zawarły dwie kobiety.

Ceremonię humanistyczną zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów. Poza tym odbył się religijny obrządek ślubny, któremu przewodniczył prezbiter Reformowanego Kościóła Katolickiego, związku wyznaniowego, który oprócz ślubów osób tej samej płci, akceptuje i dopuszcza kobiety do funkcji kapłańskich. Obie ceremonie nie mają jednak skutków prawnych.

Podczas mowy w czasie uroczystości jednak z kobiet powiedziała: Od początku naszego związku dążyłyśmy do sformalizowania naszej relacji, do ukazania poprzez nasz ślub, iż jesteśmy rodziną. Pragnęłyśmy podkreślić poprzez ślub przełom, jaki w naszym życiu nastąpił, gdy postanowiłyśmy być razem. Jest to bardzo istotna zmiana w naszym życiu, i zależy nam, aby przekazać to innym, aby postrzegano nas w kategoriach rodziny a nie tylko – jak wcześniej – oddzielnych osób. Ślub humanistyczny, poprzedzony kościelnym, dał nam dzisiaj taką możliwość.

Obie kobiety założyły sobie obrączki, wygłosiły przysięgę małżeńską, następnie pokroiły tort weselny.

Przemysław Prekiel

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.