Pierwszy ślub humanistyczny osób tej samej płci

[2008-08-03 20:16:09]

2 sierpnia w Polsce miał miejsce pierwszy homoseksualny ślub humanistyczny. Związek małżeński zawarły dwie kobiety.

Ceremonię humanistyczną zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów. Poza tym odbył się religijny obrządek ślubny, któremu przewodniczył prezbiter Reformowanego Kościóła Katolickiego, związku wyznaniowego, który oprócz ślubów osób tej samej płci, akceptuje i dopuszcza kobiety do funkcji kapłańskich. Obie ceremonie nie mają jednak skutków prawnych.

Podczas mowy w czasie uroczystości jednak z kobiet powiedziała: Od początku naszego związku dążyłyśmy do sformalizowania naszej relacji, do ukazania poprzez nasz ślub, iż jesteśmy rodziną. Pragnęłyśmy podkreślić poprzez ślub przełom, jaki w naszym życiu nastąpił, gdy postanowiłyśmy być razem. Jest to bardzo istotna zmiana w naszym życiu, i zależy nam, aby przekazać to innym, aby postrzegano nas w kategoriach rodziny a nie tylko – jak wcześniej – oddzielnych osób. Ślub humanistyczny, poprzedzony kościelnym, dał nam dzisiaj taką możliwość.

Obie kobiety założyły sobie obrączki, wygłosiły przysięgę małżeńską, następnie pokroiły tort weselny.

Przemysław Prekiel

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.