Austria: Zbliżają się wybory parlamentarne

[2008-08-07 23:03:43]

28 września odbędą się przyspieszone wybory do Nationalratu - austriackiego parlamentu. Wybory odbywają się na dwa lata przed konstytucyjnym terminem. Wszystko dlatego, że na początku lipca rozpadła się, po niespełna dwóch latach rządów, tzw. wielka koalicja, którą tworzyła Socjaldemokratyczna Partia Austrii (Sozialdemokratische Partei Österreichs) z Austriacką Partią Ludową (Österreichische Volkspartei).

Koalicja rozpadła się w wyniku nieporozumień co do takich kwestii, jak reforma podatkowa (socjaldemokraci chcieli wprowadzić specjalne ulgi podatkowe dla gospodarstw domowych dotkniętych skutkami inflacji, na co nie zgodzili się ludowcy) czy reforma służby zdrowia.

Według sondaży, faworytem wyborów pozostaje ÖVP, która mogłaby liczyć na 23-31 proc. głosów i kilkupunktową przewagę na SPÖ, która mogłaby uzyskać 21-28 proc. głosów. To wyniki znacząco niższe od tych, jakie partie te uzyskały w wyborach z 2006 roku. Wówczas to socjaldemokraci zdobyli 35, a ludowcy 34 procent głosów.

Spadek zaufania społecznego do największych partii mogą wykorzystać ugrupowania "trzecie", a także pozaparlamentarne. Wyraźnie widoczny jest wzrost poparcia dla Wolnościowej Partii Austrii (Freiheitliche Partei Österreichs) - ugrupowania z jednej strony skrajnie liberalnego ekonomicznie, a z drugiej - konserwatywnego obyczajowo i odwołującego się do nacjonalistycznej czy wręcz szowinistycznej retoryki. FPÖ może liczyć na 15-20 proc. głosów. Z kolei Zieloni (Die Grünen) mogą spodziewać się wyniku w granicach 14-16 proc. Wzrost poparcia dla Zielonych jest jednak mniej znaczący, albowiem w 2006 roku zarówno ta partia, jak i FPÖ uzyskały po 11 proc. głosów.

Poza parlamentem może znaleźć się Związek na rzecz Przyszłości Austrii (Bündnis Zukunft Österreich) Jörga Haidera. W 2006 roku partia, która powstała w wyniku rozłamu w FPÖ, zdobyła 4,1 proc. głosów, ledwo przekraczając 4-procentowy próg wyborczy. W tej chwili sondaże dają jej 2-5 proc., chociaż sondaż Gallupa z końca lipca przewidywał nawet 7 procent dla BZÖ.

Z punktu widzenia lewicy, baczniejszą uwagę należy zwrócić na dwa ugrupowania.

Tradycyjnie już w wyborach weźmie udział Komunistyczna Partia Austrii (Kommunistische Partei Österreichs), która od lat 60. XX wieku usiłuje bezskutecznie powrócić do Nationalratu. Obecnie szanse również nie są wielkie, ponieważ sondaże przewidują dla KPÖ 2 procent poparcia.

Przez długi czas wydawało się, że w tegorocznych wyborach Austriacy mogliby zagłosować na nowe lewicowe ugrupowanie. Partie austriackiej lewicy długo rozmawiały na temat powołania formacji Lewicowy Projekt (Linksprojekt). Ostatecznie jednak KPÖ, która miała być jednym z głównych podmiotów nowego ugrupowania, zdecydowała się na samodzielny start w wyborach, natomiast trockistowska, zreszona w Komitecie na rzecz Międzynarodówki Robotniczej (CWI), Socjalistyczna Partia Lewicy (Sozialistische LinksPartei) - inny z wiodących podmiotów w nowym porozumieniu, zdecydowała się kontynuować projekt, ale pod nazwą Lewica (Linke). Ostatecznie Lewica ma wystartować w wyborach, aczkolwiek nie wiadomo, czy dopiero powstające ugrupowanie zdoła dopełnić wszystkich formalności związanych z rejestracją list wyborczych. Co ciekawe, KPÖ - już po ogłoszeniu samodzielnego startu - zadeklarowała, że wcale nie zamierza wycofywać się z rozmów na temat utworzenia nowej partii radykalnej lewicy, wobec czego przyszłość Lewicowego Projektu (czy może Lewicy) pozostaje wciąż otwarta.

Podczas gdy przyszłość pozaparlamentarnej lewicy wydaje się być niewiadomą, to przyszłość pozaparlamentarnej prawicy może obfitować w sukcesy. Albowiem sukcesem byłoby przekroczenie 4-procentowego progu wyborczego przez Forum Liberalne (Liberales Forum) oraz Forum Obywatelskie (Bürgerforum). Zwłaszcza to ostatnie ugrupowanie może spodziewać się sukcesu wyborczego po tym, jak w czerwcu tego roku uzyskało 20 proc. głosu w wyborach do parlamentu krajowego w Tyrolu i zostało drugą siłą polityczną (za ludowcami, a przed socjaldemokratami) w tym kraju związkowym. Partia jest mniej popularna w innych regionach Austrii, jednak i tak sondaże przewidują dla niej 5-7 proc. głosów. Forum Liberalne notuje wyniki w granicach 2-4 proc.

Przewiduje się, że głównymi tematami rozpoczynającej się kampanii wyborczej będą kwestie reformy systemu opieki zdrowotnej, a także kwestia inflacji. Tę ostatnią chce eksploatować w kampanii również KPÖ, która postuluje między innymi wprowadzenie państwowej kontroli cen, co pozwoliłoby na zniwelowanie negatywnych skutków wzrostu cen dla obywateli. Lewica - o ile przystąpi do wyborów - będzie natomiast silnie adresowała swój program do grup wykluczonych, przede wszystkim imigrantów, dla których państwo powinno przygotować - jej zdaniem - lepsze programy integracyjne.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).