USA: Władze bezpośrednio odpowiedzialne za znęcanie się na więźniami

[2008-12-12 02:59:50]

Komisja ogłosiła oficjalnie to, co było wiadome od samego początku licznej serii skandali ze znęcaniem się nad więzionymi "podejrzanymi o terroryzm".

Jest to pierwszy przypadek wskazania przez jeden z organów państwowych na winowajców zza biurka, zasłaniających się przedtem nieudolnie "niesubordynacją kilku zdegenerowanych żołnierzy". Wśród tych winowajców figurują prezydent i jego najbliżsi współpracownicy.

Ciekawe, czy wydanie reportu zawierającego te trafne oceny pod sam koniec rządów skompromitowanej ekipy jest tylko przypadkowym zbiegiem okoliczności? Czy też wraz ze zbliżaniem się końca kadencji gotowość do stawiania sprawy jasno przez senatorów, której nie przejawiali przez całe lata naznaczone tragicznymi wydarzeniami, proporcjonalnie wzrasta?

Krzysztof Pacyński

Komisja sił zbrojnych Senatu Stanów Zjednoczonych wydała raport, w którym oficjalnie stwierdzono, iż były sekretarz obrony Donald Rumsfeld oraz jego najbliżsi współpracownicy (w tym były przewodniczący połączonych sztabów, generał Richard Myers) ponoszą osobistą i bezpośrednią odpowiedzialność za znęcanie się nad więźniami w Abu-Ghraib i Guantanamo.

Jak stwierdza raport, opracowany i przyjęty jednogłośnie pod kierownictwem senatorów Carla Levina (przewodniczący komisji, demokrata) oraz Johna McCaina (wiceprzewodniczący, republikanin), stosowanie tortur nie było samowolą kilku żołnierzy i nie mogło mieć miejsca bez zezwolenia i rozkazów udzielonych przez najwyższe czynniki.

Komisja, w szczególności McCain, podkreślała też odpowiedzialność prezydenta George'a W. Busha za wydarzenia poprzez celowe nierespektowanie konwencji genewskiej.

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.