USA: Władze bezpośrednio odpowiedzialne za znęcanie się na więźniami

[2008-12-12 02:59:50]

Komisja sił zbrojnych Senatu Stanów Zjednoczonych wydała raport, w którym oficjalnie stwierdzono, iż były sekretarz obrony Donald Rumsfeld oraz jego najbliżsi współpracownicy (w tym były przewodniczący połączonych sztabów, generał Richard Myers) ponoszą osobistą i bezpośrednią odpowiedzialność za znęcanie się nad więźniami w Abu-Ghraib i Guantanamo.

Jak stwierdza raport, opracowany i przyjęty jednogłośnie pod kierownictwem senatorów Carla Levina (przewodniczący komisji, demokrata) oraz Johna McCaina (wiceprzewodniczący, republikanin), stosowanie tortur nie było samowolą kilku żołnierzy i nie mogło mieć miejsca bez zezwolenia i rozkazów udzielonych przez najwyższe czynniki.

Komisja, w szczególności McCain, podkreślała też odpowiedzialność prezydenta George'a W. Busha za wydarzenia poprzez celowe nierespektowanie konwencji genewskiej.

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.