Boliwia: Nowe prawo wyborcze zaakceptowane

[2009-04-14 20:51:00]

14 kwietnia nad ranem boliwijskiego czasu Kongres zaakceptował nowe prawo wyborcze. Tym samym zakończyły się wielotysięczne protesty uliczne oraz trwający od czwartku strajk głodowy, w którym brał udział prezydent kraju Evo Morales Ayma oraz między dwa a trzy tysiące innych osób, które popierając prezydenta przyłączyły się do głodówki.

Nowe prawo wyborcze, które wprowadza w życie zapisy przyjęte w lutowym referendum konstytucyjnym zawiera w sobie kilka nowych zapisów ostro krytykowanych przez opozycję, która blokowała prace w Kongresie.

W trakcie zaplanowanych na 6 grudnia wyborach nie będą już obowiązywać zasady, które dotychczas uniemożliwiały reelekcję urzędującego prezydenta.

W nowym Wielonarodowym Zgromadzeniu Legislacyjnym (Asamblea Legislativa Plurinacional), które zastąpi dotychczasowy Kongres rdzenna ludność Boliwii będzie miała zagwarantowane 7 miejsc (na 173 ogółem) w wyborach z tych departamentów w których ludność ta stanowi mniejszość mieszkańców. Dodatkowo 50 proc. składu członkowskiego zgromadzenia stanowić będą kobiety.

Prawo to przewiduje również możliwość głosowania Boliwijczyków mieszkających poza granicami kraju co jak się szacuje może podnieść frekwencje w wyborach o około 5 proc.

Zaplanowane zostały również referenda w sprawie autonomii 5 z 9 regionów tworzących Boliwię, głośno domagających się niezależności (Chuquisaca, La Paz, Cochabamba, Oruro oraz Potosí).

Negocjacje między stroną rządową a opozycją w sprawie wprowadzenia nowego prawa zostały zerwane 9 kwietnia przez opozycję, która oskarżała zwolenników prezydenta o chęć manipulacji wynikami wyborów. 11 kwietnia prezydent Morales zadeklarował wolę rozwiązania problemu i wprowadzenia systemu biometrycznego, który zagwarantuje uczciwe liczenie głosów.

Bartosz Nowaczyk

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.