Boliwia: Nowe prawo wyborcze zaakceptowane

[2009-04-14 20:51:00]

14 kwietnia nad ranem boliwijskiego czasu Kongres zaakceptował nowe prawo wyborcze. Tym samym zakończyły się wielotysięczne protesty uliczne oraz trwający od czwartku strajk głodowy, w którym brał udział prezydent kraju Evo Morales Ayma oraz między dwa a trzy tysiące innych osób, które popierając prezydenta przyłączyły się do głodówki.

Nowe prawo wyborcze, które wprowadza w życie zapisy przyjęte w lutowym referendum konstytucyjnym zawiera w sobie kilka nowych zapisów ostro krytykowanych przez opozycję, która blokowała prace w Kongresie.

W trakcie zaplanowanych na 6 grudnia wyborach nie będą już obowiązywać zasady, które dotychczas uniemożliwiały reelekcję urzędującego prezydenta.

W nowym Wielonarodowym Zgromadzeniu Legislacyjnym (Asamblea Legislativa Plurinacional), które zastąpi dotychczasowy Kongres rdzenna ludność Boliwii będzie miała zagwarantowane 7 miejsc (na 173 ogółem) w wyborach z tych departamentów w których ludność ta stanowi mniejszość mieszkańców. Dodatkowo 50 proc. składu członkowskiego zgromadzenia stanowić będą kobiety.

Prawo to przewiduje również możliwość głosowania Boliwijczyków mieszkających poza granicami kraju co jak się szacuje może podnieść frekwencje w wyborach o około 5 proc.

Zaplanowane zostały również referenda w sprawie autonomii 5 z 9 regionów tworzących Boliwię, głośno domagających się niezależności (Chuquisaca, La Paz, Cochabamba, Oruro oraz Potosí).

Negocjacje między stroną rządową a opozycją w sprawie wprowadzenia nowego prawa zostały zerwane 9 kwietnia przez opozycję, która oskarżała zwolenników prezydenta o chęć manipulacji wynikami wyborów. 11 kwietnia prezydent Morales zadeklarował wolę rozwiązania problemu i wprowadzenia systemu biometrycznego, który zagwarantuje uczciwe liczenie głosów.

Bartosz Nowaczyk

Zapraszam

16 lipca:

1896 - Urodził się Trygve Lie, norweski polityk lewicowy, jeden z liderów Partii Pracy. W latach 1946-1952 pełnił funkcję Sekretarza Generalnego ONZ.

1978 - Została założona Partia Socjalistów Katalonii.