Boliwia: Nowe prawo wyborcze zaakceptowane

[2009-04-14 20:51:00]

14 kwietnia nad ranem boliwijskiego czasu Kongres zaakceptował nowe prawo wyborcze. Tym samym zakończyły się wielotysięczne protesty uliczne oraz trwający od czwartku strajk głodowy, w którym brał udział prezydent kraju Evo Morales Ayma oraz między dwa a trzy tysiące innych osób, które popierając prezydenta przyłączyły się do głodówki.

Nowe prawo wyborcze, które wprowadza w życie zapisy przyjęte w lutowym referendum konstytucyjnym zawiera w sobie kilka nowych zapisów ostro krytykowanych przez opozycję, która blokowała prace w Kongresie.

W trakcie zaplanowanych na 6 grudnia wyborach nie będą już obowiązywać zasady, które dotychczas uniemożliwiały reelekcję urzędującego prezydenta.

W nowym Wielonarodowym Zgromadzeniu Legislacyjnym (Asamblea Legislativa Plurinacional), które zastąpi dotychczasowy Kongres rdzenna ludność Boliwii będzie miała zagwarantowane 7 miejsc (na 173 ogółem) w wyborach z tych departamentów w których ludność ta stanowi mniejszość mieszkańców. Dodatkowo 50 proc. składu członkowskiego zgromadzenia stanowić będą kobiety.

Prawo to przewiduje również możliwość głosowania Boliwijczyków mieszkających poza granicami kraju co jak się szacuje może podnieść frekwencje w wyborach o około 5 proc.

Zaplanowane zostały również referenda w sprawie autonomii 5 z 9 regionów tworzących Boliwię, głośno domagających się niezależności (Chuquisaca, La Paz, Cochabamba, Oruro oraz Potosí).

Negocjacje między stroną rządową a opozycją w sprawie wprowadzenia nowego prawa zostały zerwane 9 kwietnia przez opozycję, która oskarżała zwolenników prezydenta o chęć manipulacji wynikami wyborów. 11 kwietnia prezydent Morales zadeklarował wolę rozwiązania problemu i wprowadzenia systemu biometrycznego, który zagwarantuje uczciwe liczenie głosów.

Bartosz Nowaczyk

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.