Boliwia: Nowe prawo wyborcze zaakceptowane

[2009-04-14 20:51:00]

14 kwietnia nad ranem boliwijskiego czasu Kongres zaakceptował nowe prawo wyborcze. Tym samym zakończyły się wielotysięczne protesty uliczne oraz trwający od czwartku strajk głodowy, w którym brał udział prezydent kraju Evo Morales Ayma oraz między dwa a trzy tysiące innych osób, które popierając prezydenta przyłączyły się do głodówki.

Nowe prawo wyborcze, które wprowadza w życie zapisy przyjęte w lutowym referendum konstytucyjnym zawiera w sobie kilka nowych zapisów ostro krytykowanych przez opozycję, która blokowała prace w Kongresie.

W trakcie zaplanowanych na 6 grudnia wyborach nie będą już obowiązywać zasady, które dotychczas uniemożliwiały reelekcję urzędującego prezydenta.

W nowym Wielonarodowym Zgromadzeniu Legislacyjnym (Asamblea Legislativa Plurinacional), które zastąpi dotychczasowy Kongres rdzenna ludność Boliwii będzie miała zagwarantowane 7 miejsc (na 173 ogółem) w wyborach z tych departamentów w których ludność ta stanowi mniejszość mieszkańców. Dodatkowo 50 proc. składu członkowskiego zgromadzenia stanowić będą kobiety.

Prawo to przewiduje również możliwość głosowania Boliwijczyków mieszkających poza granicami kraju co jak się szacuje może podnieść frekwencje w wyborach o około 5 proc.

Zaplanowane zostały również referenda w sprawie autonomii 5 z 9 regionów tworzących Boliwię, głośno domagających się niezależności (Chuquisaca, La Paz, Cochabamba, Oruro oraz Potosí).

Negocjacje między stroną rządową a opozycją w sprawie wprowadzenia nowego prawa zostały zerwane 9 kwietnia przez opozycję, która oskarżała zwolenników prezydenta o chęć manipulacji wynikami wyborów. 11 kwietnia prezydent Morales zadeklarował wolę rozwiązania problemu i wprowadzenia systemu biometrycznego, który zagwarantuje uczciwe liczenie głosów.

Bartosz Nowaczyk

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.

2013 - 38 osób zginęło, a 3 zostały ranne w pożarze szpitala psychiatrycznego we wsi Ramienskij pod Moskwą.