Maturzyści z XIV LO pozywają prof. Legutkę

[2009-12-18 21:46:28]

Zuzanna Niemier, Tomasz Chabinka i Arkadiusz Szadurski - uczniowie XIV LO we Wrocławiu, którzy wywołali burzę żądając w petycji usunięcia krzyży we wrocławskim XIV LO postanowili pozwać posła do Parlamentu Europejskiego prof. Ryszarda Legutkę, za jego obraźliwe słowa wobec nich.

Za obraźliwe słowa uznali oni wypowiedź byłego ministra edukacji, który określił ich jako rozwydrzonych i rozpuszczonych przez rodziców smarkaczy, a ich akcję szczeniacką zadymą.

Licealiści zwrócili się z prośbą o pomoc do Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Rada Programu Spraw Precedensowych HFPC jednogłośnie zadecydowała o udzieleniu im wsparcia.

Sekretarz Fundacji Adam Bodnar argumentował: Prof. Legutko ewidentnie przekroczył granice debaty publicznej, poniżając swoich dyskutantów. Ale to nie jest tylko i wyłącznie sprawa trójki uczniów XIV LO. To walka o to, by każdy mógł być traktowany poważnie i miał takie samo prawo do uczestnictwa w życiu publicznym.

Zuzanna Niemier stwierdziła, że chodzi przede wszystkim o honor. Ale zastanawiamy się, czy kilka tysięcy złotych nawiązki na cel społeczny nie będzie dobrą nauczką - dodała.

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.