Oświadczenie OPZZ w sprawie święta Trzech Króli

[2010-10-28 20:30:07]

28 października Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych wydało oświadczenie w sprawie ustawy o zmianie ustawy o dniach wolnych od pracy oraz niektórych innych ustaw, w którym wyraża oburzenie z powodu wykorzystywania uczuć religijnych Polaków do wydłużenia czasu pracy.

Pod pretekstem wprowadzenia nowego święta znosi się zasadę odbierania dnia wolnego, gdy święto przypada w sobotę oraz aprobuje w praktyce odpracowywanie świątecznego dnia przypadającego w środku tygodnia. Zmiany te prowadzą do dalszego wydłużenia czasu pracy, pomimo iż już teraz Polska jest jednym z krajów europejskich, w których pracuje się najdłużej. Jako organizacja reprezentująca prawa pracowników nie możemy się na to zgodzić - stwierdza organizacja w dokumencie podpisanym przez jej przewodniczącego Jana Guza.

Związkowcy podkreślają, że pomimo negatywnych opinii związków zawodowych i części organizacji pracodawców oraz Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, 20 października 2010 r. senatorowie przegłosowali tę ustawę. Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych zapowiedziało, że zwróci się w związku z tym do prezydenta Bronisława Komorowskiego z apelem o niepodpisywanie ww. ustawy.

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.