Oświadczenie OPZZ w sprawie święta Trzech Króli

[2010-10-28 20:30:07]

28 października Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych wydało oświadczenie w sprawie ustawy o zmianie ustawy o dniach wolnych od pracy oraz niektórych innych ustaw, w którym wyraża oburzenie z powodu wykorzystywania uczuć religijnych Polaków do wydłużenia czasu pracy.

Pod pretekstem wprowadzenia nowego święta znosi się zasadę odbierania dnia wolnego, gdy święto przypada w sobotę oraz aprobuje w praktyce odpracowywanie świątecznego dnia przypadającego w środku tygodnia. Zmiany te prowadzą do dalszego wydłużenia czasu pracy, pomimo iż już teraz Polska jest jednym z krajów europejskich, w których pracuje się najdłużej. Jako organizacja reprezentująca prawa pracowników nie możemy się na to zgodzić - stwierdza organizacja w dokumencie podpisanym przez jej przewodniczącego Jana Guza.

Związkowcy podkreślają, że pomimo negatywnych opinii związków zawodowych i części organizacji pracodawców oraz Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, 20 października 2010 r. senatorowie przegłosowali tę ustawę. Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych zapowiedziało, że zwróci się w związku z tym do prezydenta Bronisława Komorowskiego z apelem o niepodpisywanie ww. ustawy.

PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.