Oświadczenie OPZZ w sprawie święta Trzech Króli

[2010-10-28 20:30:07]

To prawda, że zmiany są niekorzystne dla ludzi pracy. Jednak używanie propagowanej przez Kościół katolicki retoryki przez świecką organizację związkową wydaje się nie na miejscu. Jakie "uczucia religijne"? Przecież to jest biskupia nowomowa. Zbrakło też w oświadczeniu informacji, że dniem wolnym ma być dzień Trzech Króli, a więc święto religijne, celebrowane jedynie przez katolicką mniejszość. Sondaże od wielu lat pokazują, że bycie wierzącym i regularnie uczestniczenie w praktykach religijnych deklaruje mniej niż połowa Polaków. Kolejna organizacja próbuje upominać się o prawa pracownicze na kolanach przed biskupami. Nie tędy droga, panowie działacze.

Jarosław Klebaniuk

28 października Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych wydało oświadczenie w sprawie ustawy o zmianie ustawy o dniach wolnych od pracy oraz niektórych innych ustaw, w którym wyraża oburzenie z powodu wykorzystywania uczuć religijnych Polaków do wydłużenia czasu pracy.

Pod pretekstem wprowadzenia nowego święta znosi się zasadę odbierania dnia wolnego, gdy święto przypada w sobotę oraz aprobuje w praktyce odpracowywanie świątecznego dnia przypadającego w środku tygodnia. Zmiany te prowadzą do dalszego wydłużenia czasu pracy, pomimo iż już teraz Polska jest jednym z krajów europejskich, w których pracuje się najdłużej. Jako organizacja reprezentująca prawa pracowników nie możemy się na to zgodzić - stwierdza organizacja w dokumencie podpisanym przez jej przewodniczącego Jana Guza.

Związkowcy podkreślają, że pomimo negatywnych opinii związków zawodowych i części organizacji pracodawców oraz Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, 20 października 2010 r. senatorowie przegłosowali tę ustawę. Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych zapowiedziało, że zwróci się w związku z tym do prezydenta Bronisława Komorowskiego z apelem o niepodpisywanie ww. ustawy.

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.