Oświadczenie OPZZ w sprawie święta Trzech Króli

[2010-10-28 20:30:07]

To prawda, że zmiany są niekorzystne dla ludzi pracy. Jednak używanie propagowanej przez Kościół katolicki retoryki przez świecką organizację związkową wydaje się nie na miejscu. Jakie "uczucia religijne"? Przecież to jest biskupia nowomowa. Zbrakło też w oświadczeniu informacji, że dniem wolnym ma być dzień Trzech Króli, a więc święto religijne, celebrowane jedynie przez katolicką mniejszość. Sondaże od wielu lat pokazują, że bycie wierzącym i regularnie uczestniczenie w praktykach religijnych deklaruje mniej niż połowa Polaków. Kolejna organizacja próbuje upominać się o prawa pracownicze na kolanach przed biskupami. Nie tędy droga, panowie działacze.

Jarosław Klebaniuk

28 października Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych wydało oświadczenie w sprawie ustawy o zmianie ustawy o dniach wolnych od pracy oraz niektórych innych ustaw, w którym wyraża oburzenie z powodu wykorzystywania uczuć religijnych Polaków do wydłużenia czasu pracy.

Pod pretekstem wprowadzenia nowego święta znosi się zasadę odbierania dnia wolnego, gdy święto przypada w sobotę oraz aprobuje w praktyce odpracowywanie świątecznego dnia przypadającego w środku tygodnia. Zmiany te prowadzą do dalszego wydłużenia czasu pracy, pomimo iż już teraz Polska jest jednym z krajów europejskich, w których pracuje się najdłużej. Jako organizacja reprezentująca prawa pracowników nie możemy się na to zgodzić - stwierdza organizacja w dokumencie podpisanym przez jej przewodniczącego Jana Guza.

Związkowcy podkreślają, że pomimo negatywnych opinii związków zawodowych i części organizacji pracodawców oraz Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, 20 października 2010 r. senatorowie przegłosowali tę ustawę. Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych zapowiedziało, że zwróci się w związku z tym do prezydenta Bronisława Komorowskiego z apelem o niepodpisywanie ww. ustawy.

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.