Oświadczenie OPZZ w sprawie święta Trzech Króli

[2010-10-28 20:30:07]

To prawda, że zmiany są niekorzystne dla ludzi pracy. Jednak używanie propagowanej przez Kościół katolicki retoryki przez świecką organizację związkową wydaje się nie na miejscu. Jakie "uczucia religijne"? Przecież to jest biskupia nowomowa. Zbrakło też w oświadczeniu informacji, że dniem wolnym ma być dzień Trzech Króli, a więc święto religijne, celebrowane jedynie przez katolicką mniejszość. Sondaże od wielu lat pokazują, że bycie wierzącym i regularnie uczestniczenie w praktykach religijnych deklaruje mniej niż połowa Polaków. Kolejna organizacja próbuje upominać się o prawa pracownicze na kolanach przed biskupami. Nie tędy droga, panowie działacze.

Jarosław Klebaniuk

28 października Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych wydało oświadczenie w sprawie ustawy o zmianie ustawy o dniach wolnych od pracy oraz niektórych innych ustaw, w którym wyraża oburzenie z powodu wykorzystywania uczuć religijnych Polaków do wydłużenia czasu pracy.

Pod pretekstem wprowadzenia nowego święta znosi się zasadę odbierania dnia wolnego, gdy święto przypada w sobotę oraz aprobuje w praktyce odpracowywanie świątecznego dnia przypadającego w środku tygodnia. Zmiany te prowadzą do dalszego wydłużenia czasu pracy, pomimo iż już teraz Polska jest jednym z krajów europejskich, w których pracuje się najdłużej. Jako organizacja reprezentująca prawa pracowników nie możemy się na to zgodzić - stwierdza organizacja w dokumencie podpisanym przez jej przewodniczącego Jana Guza.

Związkowcy podkreślają, że pomimo negatywnych opinii związków zawodowych i części organizacji pracodawców oraz Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, 20 października 2010 r. senatorowie przegłosowali tę ustawę. Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych zapowiedziało, że zwróci się w związku z tym do prezydenta Bronisława Komorowskiego z apelem o niepodpisywanie ww. ustawy.

Zapraszam

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.