Hiszpania: Brutalna akcja policji w Barcelonie (film)

[2011-05-28 18:26:50]

27 maja, po 12 dniach protestów doszło w Barcelonie na Plaça de Catalunya do zamieszek. Protestujący starli się z policją. Funkcjonariusze wraz z pracownikami oczyszczania miasta wkroczyli na plac, na którym w pokojowy sposób demonstrowało około 200 osób. Obiecano im, że obóz nie zostanie usunięty z placu, jednak gdy protestujący tylko opuścili swoje obozowiska, służby porządkowe zaczęły demontować namioty i plandeki, a także zastany sprzęt elektroniczny.

Sytuacja zaostrzyła się, gdy z odsieczą przybyli na plac inni wspierający protesty. Policja zaczęła używać pałek, gazu pieprzowego oraz strzelać gumowymi pociskami. Rannych zostało 99 osób.

Władze twierdzą, że akcja policji nie była zaplanowana - funkcjonariuszy wysłano tylko by ułatwili pracę służbom sprzątającym. Interwencja policji została prawdopodobnie spowodowana rosnącymi naciskami właścicieli sklepów i restauracji oraz lokalnych władz, domagających się usunięcia protestujących ze wszystkich hiszpańskich miast. Obozowisko demonstrantów miało także zagrażać porządkowi w związku dzisiejszym finałowym meczem Ligii Mistrzów, w którym FC Barcelona spotka się z Manchester United.

Opozycyjna centroprawicowa Partia Ludowa domaga się również usunięcia obozowisk w innych miastach, także w Madrycie.

Po likwidacji obozu demonstrantów dopuszczono na plac gdzie przystąpiono do organizowania nowego. W Madrycie i innych miastach Hiszpanii zapowiedziano demonstracje przeciwko działaniom pacyfikacyjnym policji.

Maria Skóra
Grzegorz Ilnicki

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1898 - Urodził się Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.