Kraków: Pikieta przeciwko represjom wobec robotników w Kazachstanie

[2011-08-27 14:38:27]

25 sierpnia przed konsulatem Kazachstanu w Krakowie oraz siedzibą firmy "Poszukiwania Nafty i Gazu" odbyła się pikieta solidarnościowa z robotnikami przemysłu naftowego w tym kraju. W akcji wzięli udział członkowie i sympatycy Alternatywy Socjalistycznej (dawniej Grupa na rzecz Partii Robotniczej), którzy rozdawali przechodniom ulotki informujące o represjach wobec kazachskich pracowników oraz zbierali podpisy pod petycją domagającą się zaprzestania prześladowań. Uczestnicy pikiety wręczyli konsulowi pismo protestacyjne.

Strajk pracowników firmy naftowej KazMunayGaz w zachodnim Kazachstanie (Mangistau) trwa od maja. W czerwcu strajkowało ok. 15 tys. osób, z czego część uprawiała strajk głodowy. Setki strajkujących zwolniono z pracy. Związkową prawniczkę Natalię Sokołową skazano na 6 lat za wywoływanie napięć społecznych i podburzanie do wrogości i antagonizmów. 2 sierpnia, 28-letni działacz związkowy Żaksylyk Turbajew został zamordowany w swoim miejscu pracy gdy chciał się udać na zebranie związku, na którym miał pomóc ujawnić korupcyjną działalność poprzedniego przedstawiciela związku zawodowego.

Pełna treść ulotki rozdawanej przez protestujących dostępna jest tutaj.

Szymon Martys

Foto: www.wladzarobotnicza.pl.

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

8 lipca:

1917 - PPS przeszło do opozycji wobec państw centralnych.

1945 - Urodziła się Micheline Calmy-Rey, szwajcarska działaczka polityczna, członkini Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. W 2007 r. pełniła funkcję prezydenta tego kraju.

1950 - Urodziła się Ewa Hołuszko, działaczka "Solidarności" w okresie PRL, badaczka mniejszości narodowych, działaczka na rzecz osób transpłciowych.

1980 - Rozpoczął się strajk w zakładach WSK w Świdniku zapoczątkowujący falę strajków w Polsce i przemiany polityczne.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2015 - Raimonds Vējonis, lider Łotewskiej Partii Zielonych, został prezydentem Łotwy.