Grzybek i Gawlik przewodniczącymi Zielonych. Legierski odchodzi (akt.)

[2011-12-05 12:31:43]

W dniach od 2 do 4 grudnia br. obradował w Warszawie V Kongres Sprawozdawczo-Wyborczy Zielonych 2004.

Kongres wybrał nowe władze partii. Przewodniczącą Zielonych została Agnieszka Grzybek, która sprawowała już tę funkcję w latach 2008-2010.

Przewodniczącym został natomiast Radosław Gawlik, były polityk Unii Demokratycznej i Unii Wolności, poseł czterech kadencji i wiceminister środowiska w rządzie Jerzego Buzka. Gawlik pokonał radnego Warszawy, Krystiana Legierskiego.

Legierski podjął decyzję o opuszczeniu Zielonych. Na antenie radia TOK FM wyznał, że opowiadał się za startem Zielonych z list Ruchu Palikota, a nie z list SLD. Niestety moja koncepcja poniosła porażkę, moi koledzy i koleżanki zadecydowali, że pójdziemy wspólnie z SLD i socjalistyczno-czerwoni koledzy pociągnęli nas na samo dno - ubolewał Legierski.

Radny Warszawy tak tłumaczył przyczyny swojego odejścia z partii: Na zarządzie krajowym kilka tygodni temu postawiłem warunek, że partia musi być zdolna do uzdrowienia niezdrowych relacji personalnych, które od wielu miesięcy w Zielonych występowały, polegających m.in. na łączeniu funkcji w zarządzie partii z funkcjami w fundacjach.

W skład zarządu krajowego weszli: Dariusz Szwed i Małgorzata Tkacz-Janik (ustępujący przewodniczący) a także Aleksandra Kretkowska, Monika Paca, Jakub Grabiec i Bogumił Kolmasiak.

Bartosz Machalica

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.