Grzybek i Gawlik przewodniczącymi Zielonych. Legierski odchodzi (akt.)

[2011-12-05 12:31:43]

W dniach od 2 do 4 grudnia br. obradował w Warszawie V Kongres Sprawozdawczo-Wyborczy Zielonych 2004.

Kongres wybrał nowe władze partii. Przewodniczącą Zielonych została Agnieszka Grzybek, która sprawowała już tę funkcję w latach 2008-2010.

Przewodniczącym został natomiast Radosław Gawlik, były polityk Unii Demokratycznej i Unii Wolności, poseł czterech kadencji i wiceminister środowiska w rządzie Jerzego Buzka. Gawlik pokonał radnego Warszawy, Krystiana Legierskiego.

Legierski podjął decyzję o opuszczeniu Zielonych. Na antenie radia TOK FM wyznał, że opowiadał się za startem Zielonych z list Ruchu Palikota, a nie z list SLD. Niestety moja koncepcja poniosła porażkę, moi koledzy i koleżanki zadecydowali, że pójdziemy wspólnie z SLD i socjalistyczno-czerwoni koledzy pociągnęli nas na samo dno - ubolewał Legierski.

Radny Warszawy tak tłumaczył przyczyny swojego odejścia z partii: Na zarządzie krajowym kilka tygodni temu postawiłem warunek, że partia musi być zdolna do uzdrowienia niezdrowych relacji personalnych, które od wielu miesięcy w Zielonych występowały, polegających m.in. na łączeniu funkcji w zarządzie partii z funkcjami w fundacjach.

W skład zarządu krajowego weszli: Dariusz Szwed i Małgorzata Tkacz-Janik (ustępujący przewodniczący) a także Aleksandra Kretkowska, Monika Paca, Jakub Grabiec i Bogumił Kolmasiak.

Bartosz Machalica

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).