Nowy przywódca szwedzkich socjaldemokratów

[2012-01-27 21:54:39]

Szef związku zawodowego branży metalowej Stefan Löfven (na zdjęciu) został nowym przewodniczącym szwedzkiej Partii Socjaldemokratycznej. Jest związkowcem, w odróżnieniu od poprzednich liderów szwedzkiej lewicy nie zasiada w parlamencie.

22 stycznia, po niecałym roku pełnienia funkcji, do dymisji podał się dotychczasowy przewodniczący socjaldemokratów Hakan Juholt. Podczas jego kadencji partia miała najniższe notowania od lat. W styczniu ugrupowanie popierało zaledwie 23,6 proc. wyborców, choć Partia Socjaldemokratyczna tworzyła większość rządów w Szwecji, ciesząc się zaufaniem 40-50 proc. wyborów. Od dwóch kadencji partia znajduje się w opozycji, a Szwecją rządzi koalicja centroprawicowa.

Stefan Löfven urodził się 21 lipca 1957 roku w Sztokholmie. Z zawodu spawacz, od wczesnej młodości w związku zawodowym pracowników branży metalurgicznej IF Metall. Od 1995 r. zatrudniony w centrali związku, od 1998 roku sekretarz związku ds. międzynarodowych, od 1999 r. szef wydziału organizacyjnego. W 2001 został wybrany na zastępcę przewodniczącego związku, a w listopadzie 2005 kongres IF Metall wybrał go na przewodniczącego.

Eksperci uważają, że jest to dosyć dobry wybór, bo nikt z głównych polityków szwedzkiej lewicy nie cieszy się wysokim poparciem, a partia jest podzielona na frakcje i skłócona. W opinii komentatorów Löfven może zewrzeć szeregi socjaldemokratów i pomóc w skupieniu się na programie.

Fot. Wikimedia Commons

Piotr Szumlewicz

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

21 stycznia:

1793 - Decyzją Konwentu zgilotywano obywatela Kapeta, czyli króla Ludwika XVI.

1923 - W Warszawie powstało Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego, organizacja kulturalno-oświatowa związana z PPS i utworzona z inicjatywy I. Daszyńskiego.

1924 - W Moskwie zmarł Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1950 - W Londynie zmarł George Orwell (właściwie Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1968 - Amerykański bombowiec z 4 bombami wodorowymi na pokładzie rozbił się w pobliżu Grenlandii. Spowodowało to znaczne napięcie pomiędzy Danią a USA.

2006 - W Warszawie powstał Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników (KPiORP).