Nowy przywódca szwedzkich socjaldemokratów

[2012-01-27 21:54:39]

Szef związku zawodowego branży metalowej Stefan Löfven (na zdjęciu) został nowym przewodniczącym szwedzkiej Partii Socjaldemokratycznej. Jest związkowcem, w odróżnieniu od poprzednich liderów szwedzkiej lewicy nie zasiada w parlamencie.

22 stycznia, po niecałym roku pełnienia funkcji, do dymisji podał się dotychczasowy przewodniczący socjaldemokratów Hakan Juholt. Podczas jego kadencji partia miała najniższe notowania od lat. W styczniu ugrupowanie popierało zaledwie 23,6 proc. wyborców, choć Partia Socjaldemokratyczna tworzyła większość rządów w Szwecji, ciesząc się zaufaniem 40-50 proc. wyborów. Od dwóch kadencji partia znajduje się w opozycji, a Szwecją rządzi koalicja centroprawicowa.

Stefan Löfven urodził się 21 lipca 1957 roku w Sztokholmie. Z zawodu spawacz, od wczesnej młodości w związku zawodowym pracowników branży metalurgicznej IF Metall. Od 1995 r. zatrudniony w centrali związku, od 1998 roku sekretarz związku ds. międzynarodowych, od 1999 r. szef wydziału organizacyjnego. W 2001 został wybrany na zastępcę przewodniczącego związku, a w listopadzie 2005 kongres IF Metall wybrał go na przewodniczącego.

Eksperci uważają, że jest to dosyć dobry wybór, bo nikt z głównych polityków szwedzkiej lewicy nie cieszy się wysokim poparciem, a partia jest podzielona na frakcje i skłócona. W opinii komentatorów Löfven może zewrzeć szeregi socjaldemokratów i pomóc w skupieniu się na programie.

Fot. Wikimedia Commons

Piotr Szumlewicz

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.