Nowy przywódca szwedzkich socjaldemokratów

[2012-01-27 21:54:39]

Szef związku zawodowego branży metalowej Stefan Löfven (na zdjęciu) został nowym przewodniczącym szwedzkiej Partii Socjaldemokratycznej. Jest związkowcem, w odróżnieniu od poprzednich liderów szwedzkiej lewicy nie zasiada w parlamencie.

22 stycznia, po niecałym roku pełnienia funkcji, do dymisji podał się dotychczasowy przewodniczący socjaldemokratów Hakan Juholt. Podczas jego kadencji partia miała najniższe notowania od lat. W styczniu ugrupowanie popierało zaledwie 23,6 proc. wyborców, choć Partia Socjaldemokratyczna tworzyła większość rządów w Szwecji, ciesząc się zaufaniem 40-50 proc. wyborów. Od dwóch kadencji partia znajduje się w opozycji, a Szwecją rządzi koalicja centroprawicowa.

Stefan Löfven urodził się 21 lipca 1957 roku w Sztokholmie. Z zawodu spawacz, od wczesnej młodości w związku zawodowym pracowników branży metalurgicznej IF Metall. Od 1995 r. zatrudniony w centrali związku, od 1998 roku sekretarz związku ds. międzynarodowych, od 1999 r. szef wydziału organizacyjnego. W 2001 został wybrany na zastępcę przewodniczącego związku, a w listopadzie 2005 kongres IF Metall wybrał go na przewodniczącego.

Eksperci uważają, że jest to dosyć dobry wybór, bo nikt z głównych polityków szwedzkiej lewicy nie cieszy się wysokim poparciem, a partia jest podzielona na frakcje i skłócona. W opinii komentatorów Löfven może zewrzeć szeregi socjaldemokratów i pomóc w skupieniu się na programie.

Fot. Wikimedia Commons

Piotr Szumlewicz

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.