USA: Będzie nowy 51. stan?

[2012-01-30 19:26:28]

Świat to za mało - Imperium kontratakuje

Pomysł Mr Gingricha jest bardziej "genialny" niż nam się wydaje. Amerykańska potęga przez 40 lat nie była w stanie powtórzyć swojego wyczynu i ponownie wysłać ludzi na Księżyc. Może i dobrze, bo choć Halliburton znowu nabiłby kabzę, to horrendalne koszty takiej wyprawy pewnie by ją powaliły. Jednak dla byłego speakera Izby Reprezentantów to fraszka. Przecież w miarę postępu w amerykańskiej kolonii na Srebrny Glob będzie można przymusowo przesiedlić więźniów (casus Australii), różnych loserów, bezdomnych, nielegalnych imigrantów, lewaków, pacyfistów, ateistów, ekologów i wszystkich tych, którzy nie pasują do wizerunku prawdziwego WASP. American dream Republikanów wreszcie się ziści. A panu Twardowskiemu w końcu przestanie doskwierać samotność.

Waldemar Chamala

Jednym z wiodących tematów kampanii w republikańskich prawyborach na Florydzie stała się przyszłość amerykańskiego programu kosmicznego.

Konserwatysta Newt Gingrich broni swojej propozycji ustanowienia przez USA stałej kolonii na Księżycu. Na spotkaniu z wyborcami w Cocoa Beach, nieopodal centrum kosmicznego NASA na Przylądku Canaveral, obiecał on, że jeśli zostanie prezydentem, to USA będą mieć pierwszą stałą kolonię na Księżycu. Gingrich przewiduje, że w przyszłości kolonia ta mogłaby się stać 51. amerykańskim stanem.

Republikański kandydat zamierza zachęcić prywatne firmy do udziału w podboju kosmosu.

Fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.