USA: Będzie nowy 51. stan?

[2012-01-30 19:26:28]

Świat to za mało - Imperium kontratakuje

Pomysł Mr Gingricha jest bardziej "genialny" niż nam się wydaje. Amerykańska potęga przez 40 lat nie była w stanie powtórzyć swojego wyczynu i ponownie wysłać ludzi na Księżyc. Może i dobrze, bo choć Halliburton znowu nabiłby kabzę, to horrendalne koszty takiej wyprawy pewnie by ją powaliły. Jednak dla byłego speakera Izby Reprezentantów to fraszka. Przecież w miarę postępu w amerykańskiej kolonii na Srebrny Glob będzie można przymusowo przesiedlić więźniów (casus Australii), różnych loserów, bezdomnych, nielegalnych imigrantów, lewaków, pacyfistów, ateistów, ekologów i wszystkich tych, którzy nie pasują do wizerunku prawdziwego WASP. American dream Republikanów wreszcie się ziści. A panu Twardowskiemu w końcu przestanie doskwierać samotność.

Waldemar Chamala

Jednym z wiodących tematów kampanii w republikańskich prawyborach na Florydzie stała się przyszłość amerykańskiego programu kosmicznego.

Konserwatysta Newt Gingrich broni swojej propozycji ustanowienia przez USA stałej kolonii na Księżycu. Na spotkaniu z wyborcami w Cocoa Beach, nieopodal centrum kosmicznego NASA na Przylądku Canaveral, obiecał on, że jeśli zostanie prezydentem, to USA będą mieć pierwszą stałą kolonię na Księżycu. Gingrich przewiduje, że w przyszłości kolonia ta mogłaby się stać 51. amerykańskim stanem.

Republikański kandydat zamierza zachęcić prywatne firmy do udziału w podboju kosmosu.

Fot. Wikimedia Commons

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.