Grecja: Prawica nie stworzy rządu

[2012-05-08 03:21:21]

Niepowodzeniem zakończyła się próba utworzenia koalicyjnego rządu przez konserwatywno-prawicową Nową Demokrację ND. Przywódca tej partii Antonis Samaras (na zdjęciu spotkał się z odmową ze strony pozostałych partii parlamentarnych.

Przewodniczący bloku SYRIZA Alexis Tsipras powiedział po spotkaniu z Samarasem, że programowe cele ND są sprzeczne z alternatywnym planem zarządzania państwem, jaki opracowała SYRIZA. Jak oświadczył, nie mamy zamiaru wchodzić przez okno, kiedy Grecy zamknęli drzwi.

Lider Demokratycznej Lewicy Fotis Kouvelis powiedział agencji Reuters, że może współpracować z ugrupowaniami lewicowymi a nie z ND i PASOK. Podkreślił, że jego partia znajduje się w opozycji wobec dotychczasowej polityki rządu, którą naród grecki osądził w niedzielę w przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Socjaliści z PASOK gotowi są do współpracy pod warunkiem, że do rządu wejdą inne partie lewicowe. Z kolei zarówno komunistyczna KKE, jak i nacjonalistyczna partia Niezależni Grecy w ogóle odmówiły rozmów z Samarasem, który z kolei nie chciał rozmawiać z neofaszystowską Złotą Jutrzenką.

Po niepowodzeniu misji ND prezydent powierzył misję utworzenia rządu szefowi drugiemu co do ilości uzyskanych głosów ugrupowaniu – SYRIZA. Od wtorku 8 maja jego przywódca Alexis Tsipras powinien zacząć rozmowy z innymi partiami parlamentarnymi.

Bolesław K. Jaszczuk

Fot. Wikipedia

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

26 lutego:

1802 - Urodził się Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczęła się fala masowych strajków solidarnościowych z robotnikami rosyjskimi.

1931 - W Lwowie zmarł Herman Diamand, działacz PPS, poseł.

1938 - Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych o pozbawieniu obywatelstwa Polaków walczących w Hiszpanii.

1993 - 48-godzinny strajk generalny w Łodzi i sąsiednich miastach. Gł. powodem było niepowołanie w terminie przez rząd pełnomocnika ds. restrukturyzacji regionu łódzkiego.

2013 - W Paryżu zmarł Stéphane Hessel, francuski dyplomata i pisarz polityczny, a także były członek francuskiego ruchu oporu i więzień nazistowskich obozów koncentracyjnych w Dorze i Buchenwaldzie.