Grecja: Prawica nie stworzy rządu

[2012-05-08 03:21:21]

Niepowodzeniem zakończyła się próba utworzenia koalicyjnego rządu przez konserwatywno-prawicową Nową Demokrację ND. Przywódca tej partii Antonis Samaras (na zdjęciu spotkał się z odmową ze strony pozostałych partii parlamentarnych.

Przewodniczący bloku SYRIZA Alexis Tsipras powiedział po spotkaniu z Samarasem, że programowe cele ND są sprzeczne z alternatywnym planem zarządzania państwem, jaki opracowała SYRIZA. Jak oświadczył, nie mamy zamiaru wchodzić przez okno, kiedy Grecy zamknęli drzwi.

Lider Demokratycznej Lewicy Fotis Kouvelis powiedział agencji Reuters, że może współpracować z ugrupowaniami lewicowymi a nie z ND i PASOK. Podkreślił, że jego partia znajduje się w opozycji wobec dotychczasowej polityki rządu, którą naród grecki osądził w niedzielę w przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Socjaliści z PASOK gotowi są do współpracy pod warunkiem, że do rządu wejdą inne partie lewicowe. Z kolei zarówno komunistyczna KKE, jak i nacjonalistyczna partia Niezależni Grecy w ogóle odmówiły rozmów z Samarasem, który z kolei nie chciał rozmawiać z neofaszystowską Złotą Jutrzenką.

Po niepowodzeniu misji ND prezydent powierzył misję utworzenia rządu szefowi drugiemu co do ilości uzyskanych głosów ugrupowaniu – SYRIZA. Od wtorku 8 maja jego przywódca Alexis Tsipras powinien zacząć rozmowy z innymi partiami parlamentarnymi.

Bolesław K. Jaszczuk

Fot. Wikipedia

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1945 - Syria: Francuzi zbombardowali Damaszek.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Argentyna: Rewolta Cordobazo w mieście Cordoba.

1993 - Niemcy: W Solingen w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.

2010 - Szwajcaria: W Lozannie odbył się kogres założycielski Alternatywnej Lewicy.